Испания е лидер в покупките на украинско зърно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В тройката на най-големите купувачи влиза и Китай, и Румъния

Според резултатите от 2023 г. Украйна е изнесла 44,8 милиона тона зърно, което е с 16% повече от предходната година. В същото време оборотът възлиза на 8,3 милиарда долара, намалявайки с 9%. Това се казва в съобщение на Националния научен център “Институт за аграрно стопанство” .

Така са изнесени 26,4 млн. тона царевица — почти 6% повече от 2022 г. Обемът на износа на пшеница възлиза на 16,2 млн. тона, което е с 44% повече от година по-рано. Продажбите на ечемик на външните пазари през 2023 г. са се увеличили с 1% и са в размер на 2,2 млн. тона.

„Представителите на Европейския съюз, Азия и Африка традиционно станаха най-големите купувачи на украинско зърно през миналата година. В същото време през миналата година износът отново се осъществяваше предимно за страните от ЕС“, казва заместник-директорът на научния център Николай Пугачов.

През 2023 г. рейтингът на най-големите вносители на украинско зърно с дял от 17,1% от стойността на износа на тази стокова група се оглавява от Испания.

Китай отново зае второ място в класацията миналата година с дял от 13,9%.

Румъния, която през 2022 г. беше първа в класацията на най-големите вносители на украинско зърно, си осигури третото място през 2023 г. с дял от 12,5%.

„Заедно тези три държави — лидери в рейтинга на основните вносители — формират около 44% от стойностния обем на всички покупки на зърнени продукти в Украйна“, отбелязват учените.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА