Интерактивна карта ще се справя с отравянето на пчелите

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
2 Минути

Пчеларите от сдружение „Пчела Добрич 1946“ искат изграждане на интернет платформа, с интерактивна карта, за справяне с проблема на отравяне на пчелите в региона. Това заяви през „Агрозона“ председателя на дружеството Добрин Добрев.

Целта на дигиталната карта е земеделеца да обяви, когато има намерение да третира нивата и тя да изпраща автоматично съобщения към всички пчелари в засегнатия радиус, обясни той. Също така в архива на картата ще остава информация кой, кога, с какъв препарат и по кое време е пръскал растителните култури.

Председателя на „Пчела Добрич 1946“ сподели още, че идеята за проекта се подкрепя от Софийския университет, Пловдивския университет, Асоциацията на зърнопроизводителите и още доста организации. Това е и предпоставка да има надежда от следващата година проектът  за дигиталната карта да стартира.

Добрин Добрев заяви, че до момента подадените сигнали за отравяне на пчели в Областната земеделска дирекция са седем и за поне още толкова не е сигнализирано. Това обаче изобщо не означава, че изтровени пчелина са само седем, защото ако един пчелар има по минимум 50 кошера, от пчелините на тези седем медни производителя, вече 350 ги няма.

При отравянето на пчелни семейства трябва да се направят минимум две изследвания. Едно за растенията в околността край отровените пчели, а другото е на самите пчели. В тези случаи държавата не поема никакъв контрол, сподели още производителят на мед. Пчеларя сам си плаща за изследванията и си движи процедурата. Ако след това се докаже кой е виновника, тя чак след това се намесва и държавата.

„В нашето дружество вадим между 350 и 500 тона мед годишно. В нашите редици са около 200 пчелари, които са членове на „Пчела Добрич 1946“. Имаме всякакъв вид мед като се започне от рапица, акация, липа, лавандула, слънчоглед, а също така има отделни места и с магарешки бодил.“ , сподели още Добрин Добрев.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements