Институтът по овощарство в Пловдив е селектирал 93 сорта

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Учените от Института по овощарство са селектирали общо 93 сорта от 11 овощни вида. Това съобщи директорът на института проф. Аргир Живондов по време на Национална научна конференция, с която беше отбелязан 60 годишния юбилей на научното звено. Изследователските програми на Института са концентрирани в две основни направления. Първото се основава на съвременните селекции при създаването на нови сортове и сорто-подложкови комбинации, които могат да се отглеждат у нас. Второто направление е свързано с използване на природо съобразни технологии, сред които избор на подходящо място за създаване на новите насаждения, срокове и разстояния на засаждане, избор на подходящи сортове, напояване, системи за поддържане на почвената повърхност и др.

В Института по овощарство се съхранява уникален генофонд, който наброява над 1700 образци от 13 овощни култури, които спадат към 27 ботанически вида, съобщи проф. Живондов. Сред тях най-много са сортовете с ябълки – над 800. Крушите са 230, сливите – 185, черешите – 174, а прасковите са 167. От черупковите, орехите са 44, а лешниците са 19 и др. В ценното национално генетично богатство влизат още и богат хибриден фонд, създаден в резултат на изпълнението на селекционните.

Тази година Институтът по овощарство регистрира първият български сорт сливо-кайсия. Кръстоската е плод на двадесет и пет годишни научни разработки и носи името „Стендесто“, защото е създадена от сливовия сорт “Стенлей” и кайсиевият “Модесто”. Следващата година се очаква институтът да пусне на пазара първата партида с фиданки от новия сорт.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама