Институтът по лозарство и винарство в Плевен създаде четири нови сорта лози

Институтът по лозарство и винарство в Плевен създаде четири нови сорта лози. Три от тях са за десертно грозде, а единият е за добив на бяло раннозреещо грозде за вино, съобщи директорът проф. Иван Пачев, цитиран от БТА.
Утвърдени специалисти са работили върху разработването на сортовете. Доц. Мирослав Иванов, доц. Здравко Наков и главен асистент Илиян Симеонов са работили години за създаването на новите български лози.
Сортовете вече са внесени за утвърждаване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните и се очаква след период от три или пет години да бъдат сертифицирани.
Традиционно институтът в Плевен вкоренява различни видове от старите и нови сортове и предлага млади лози на стопаните. По думите на проф. Пачев, интересът към лозите на института расте с всяка изминала година и затова се вкореняват все по-голям брой лози, за да могат да задоволят търсенето на стопаните. Тази година са заложени около 80 хиляди бройки и след 10 ноември ще бъдат предложени на пазара, допълни той.
Проф. Пачев е категоричен, че с откриването на възможностите за финансиране с европейски средства все повече стопани започват да създават малки лозови масиви със сортовете, които харесват. На въпрос дали годината е била добра за лозарите проф. Пачев заяви, че за съжаление дъждовете през есента са влошили качеството на добрия добив, който са имали, и това би се отразило и на качеството на виното.