Институтът по аграрна икономика организира Международен научен симпозиум в София

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Вижте какво включва програмата за събитието

Станалият традиционен форум на Института по аграрна икономика тази година е организиран като Международен научен симпозиум в партньорство с Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN). Той ще се състои на 07.11.23 /Hotel Еxpo Sofia, Tsarigradsko Shose Blvd. 149, Sofia, Bulgaria/

Форумът среща авторитетно наше и международно участие /online и присъствено/ и поставя акцента върху последните предизвикателства към земеделието и селските райони.

Събитието събира водещи учени и изследователи от различни страни и научни организации, за да срещнат своите проучвания и разсъждения за развитието на селското стопанство и възможността и устойчивостта на икономиката при новите предизвикателства и цели.

Целта е да се откроят идеи и изводи за  новите хоризонти на развитие на селското стопанство в контекстта на екологичната визия, продоволствената сигурност, световния пазар на храни  в условията на войната. Очаква се аграрните икономисти да улеснят политиците, агробизнеса и еко мерките в духа на общ баланс.

Основни тематични направления, свързани с :

  • Цени, пазари и политики
  • Ролята на земеделието за устойчиво развитие
  • Селските райони – бъдеще и жизнеспособност

По-детайлно:

1.Селско стопанство – пазари, политики и продоволствена сигурност

Стокови пазари;

Ефективност, растеж на производителността и конкурентоспособност;

Инвестиции в селското стопанство;

2.Агроекологични предизвикателства и ролята на селското стопанство за постигане на устойчиво развитие

Елементи и промени в природните ресурси;

Адаптиране на селското стопанство към изменението на климата;

Зелена сделка и въздействие върху селскостопанското производство;

Социология на екологичните промени

3.Развитие на селските райони – необходимостта от запазване на тяхната идентичност и жизнеспособност

Бъдещето на селските райони

Иновации и намерения на фермерите

Симпозиумът ще започне с официални приветствия от МЗХ, ССА, Европейската селска мрежа и доц.д р Божидар Иванов, директор на ИАИ /9.00 часа/.

Ключови лектори в първата пленарна  сесия, от 10.00 часа, « Селското стопанство – пазари, политики и продоволствена сигурност», с модератор академик Атанас Атанасов, са: Pawel Chmielinski, Европейска мрежа за развитие на селските райони, Shengquan Che, професор PhD – Шанхай Jiao Tong университет, Китай, Норберт Потори, професор д-р – Институт по аграрна икономика, Унгария, Драги Димитриевски, професор доктор – Университет „Св.Св. Кирил и Методий“, Република Северна Македония, Храбрин Башев, професор д-р – Институт по аграрна икономика, България и Аndtolii Kucher, Peofessor PhD – Институт по почвознание и агрохимия, Украйна.

Втората пленарна сесия, «Перспективи на пазара на стоки /САPA/,  от 13.00 часа, е с модератор доц д-р Божидар Иванов, а сред ключовите лектори са Джулиан Бинфийлд, LEI Wageningen University; Roel Jongeenil, Университет на Мисури, Доряна Миленкова и Даниела Димитрова, CAPA.

 Тематичната сесия за „Развитие на селските райони – запазване на тяхната идентичност и жизнеспособност“, с модератор Божин Божинов е от 15.30 часа и включва 10 доклада:

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА