Заради търсенето в Китай цената на зърното расте

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

У нас цените на зърното се върнаха 10 години назад, прогнозират търсене на царевица

Заради търсенето на зърно в Китай цените на международните пазари се повишават, каза д-р Джулиан Бинфийлд от Университета в Мисури по време на Международната конференция „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“, организирана от Института по аграрна икономика. Това се отразява и на цените на фуражите в световен мащаб, допълни той. Според ученият в момента в Китай от дребномащабното производство на фуражи преминава към големи производства с цел да се осигури храна за животните, които се залагат в стопанствата. При нормално време, при което ще могат да се добие нормална реколта, цените на фуража се очаква да спаднат, категоричен е д-р Биндфийл. Към момента цените на свинско и птиче месо остават относително стабилни.

Проучвания на Института за изследване земеделската политика и храните (FAPRI) показват, че коронавирусът е повлиял на пазара, като е внесъл значителни промени в моделите на консумация на храните и преработвателния сектор. „Цените на дребно растат в следствие на проблемите в преработвателния сектор, веригата на доставки. В САЩ се наливат огромни средства в икономиката и това е причина да няма много проблеми с цените, направиха се и директни плащания към стопаните. В страните, където няма подобни инжекции, ситуацията е различна“, допълни д-р Джулиан Бинфийлд.

У нас пък повишението на цените на зърното и маслените култури стигна нивата на стойности от 2012-2013 г, коментира гл. ас. Даниела Димитрова от Центъра за икономически анализи в селското стопанство. Според нея се предвижда в краткосрочен план производството на пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед да се задържа около нива от 13 млн. тона, като се залага на повишено производство на царевица и покачване на цената на суровината.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА