Инициативен комитет готви учредяване на Българска аграрна камара

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

На Никулден предстои първа среща за организиране на Инициативен комитет за учредяване на Българска аграрна камара, научи Агрозона. На нея  са поканени представители на всички аграрни браншове, които заедно ще обсъдят задачите пред Инициативния комитет. Предстои да се изготви Етичен кодекс, както и устав на бъдещата камара. Инициаторите ще уточнят на 6-ти декември подробности за работата на Учредителния комитет и задачите, които ще решават.

Колкото по-обединен е един бранш, толкова е по-силен

Знам за тази инициатива, не съм сред основателите, но напълно ги подкрепям и може да се включа в нея на определен етап, коментира за Агрозона бившият земеделски министър Нихат Кабил. „Колкото по-обединен е един бранш, толкова по-силен е той. При нас се наблюдава точно обратното. Самите земеделски производители и техните асоциации не си дават сметка каква сила и мощ ще им даде едно национално обединение. Те в момента те са попаднали в капсулата на това да се борят само за интересите на своите членове и не разбират върху какво богатство стоят“, каза  още Нихат Кабил по-рано пред Дарик.

Закъснели сме със създаването на Земеделска камара

„ Отдавна и твърде много сме закъснели със създаването на Земеделска камара. Изцяло поддържам мнението и на бившия земеделски министър Нихат Кабил за необходимостта от създаване на такава камара в страната ни . Ако не се направи сериозен опит сега, има опасност това никога да не стане, затова е необходимо да се положат тези усилия”, коментира за Агрозона акад. Атанас Атанасов.

Според него към инициативата са привлечени сериозни хора от всички земеделски браншове. Той е категоричен, че е необходимо да се направи опит за създаване на земеделска камара. Но ако има някой, който последователно се бори за осъществяване на идеята, неизбежно ще се стигне до успех, земеделските камари са важни във всички държави, където съществуват каза още академикът.

Академик Атанасов сподели спомен от посещението си в Земеделската камара на Дания, чийто офис е в центъра на Копенхаген, а по време на срещата нейният тогавашен председател разказал  – „Толкова сме важни за страната, че ако споделим нашите притеснения с министерството и от там не реагират, на другия ден пада министърът”. Такава е силата на камарата, че всички проблеми поставени от нея се вземат на сериозно, предприемат  се мерки и казусите се решават своевременно. „В същото време у нас съществува роене на съюзите и организациите. Не може да се работи така”, коментира още акад. Атанасов.

Обединеният бранш ще се чува и в Европа

Идеята да се създаде Земеделска камара е стара, целта е да има чуваемост. Когато има камара се надявам да има разбирателство  по всички въпроси и да се направи съществена промяна за земеделието в България, коментира за Агрозона и Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той отдавна настоява за създаването на Земеделска камара и дори направи неуспешен опит за организирането на бранша. “България все още няма представител в Копа Коджека където се решават истинските проблеми, които влизат за гласуване в Европейския парламент. И когато не участва една държава в подготовката и се дава това, което е останало. Ние сме единствените, които нямат камара в Европа и единствените, които не участват в Копа Коджека, което не говори добре за нас. Нашият най-голям проблем е липсата на вода, а интензивно земеделие без напояване не може да се случи. Камарата е жизнено необходима за единството на бранша”, категоричен е той.

Стайков очаква да бъдат поканени на събирането за учредяване на Земеделска камара, тъй като до момента Асоциацията на собственици на земеделски земи не е получила знак за очакваното събитие.

За мнение потърсихме и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, за когото се говори, че е сред основните организатори за създаването на Земеделска камара, но всички опити да получим коментар останаха безуспешни.

Създаването на Българска аграрна камара все още е на идеен план, коментира за Агрозона бившият шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, който е инициатор за обединението  в Аграрна камара. Всички браншовици, с които вече е разговарял са “за” създаването на такава организация и у нас, сподели още бизнесменът, за когото се смята, че е близък до президента.

Тази седмица може да започне съгласуването на Закона за браншовите организации

В края на миналата седмица земеделският министър Явор Гечев сподели пред зърнопроизводителите по време на семинара „Българско зърно за добра храна”, че има готовност още през тази седмица да започне междуведомствено съгласуване на Закона за браншовите организации и подаването му към Народното събрание, за да може да види бял свят. Така ще се разбере, че има разлика между неправителствени организации и браншови организации, коментира Гечев.

Междувременно Агрозона научи от независими източници, че в момента хора, близки до президента се опитват да направят браншови структури в различните стопански сектори. За целта се разчита на хора, които са отдалечени или разочаровани от предходните управляващи. Очаква се те в последствие да формират и инициатива за президентска партия на бизнеса.

Тепърва предстои развитието по темата, вълнуваща хиляди земеделски производители, Агрозона ще информира читателите си за хода на процеса.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама