Инфлацията и пазарната ситуация заради войната в Украйна ще бъдат в центъра на следващия съвет на земеделието

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

“Премиера” за шведското председателство

Първият Съвет на министрите на земеделието за 2023 г. ще се проведе на 30 януари 2023 г. в Брюксел, под шведското председателство. Основният акцент в срещата на министрите остава пазарната ситуация, която се оформи след войната в Украйна . Всъщност дискусията ще се съсредоточи върху последиците от нарастването на инфлацията, като с интерес се очаква позицията, която ще заемат страните членки, особено след изразената загриженост за бъдещето на хранително-вкусовия сектор, изразена от комисаря по земеделие Януш Войчеховски пред Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Войчеховски, който подкрепя увеличаването на бюджета на ОСП подчерта, че увеличението на разходите за енергия и труд, съчетано с девалвацията на еврото през 2022 г., доведе до по-голям натиск върху цените на суровините ( от внос) и селскостопански продукти. „Инфлацията намалява реалната стойност на разходите на многогодишната финансова рамка (МФР) за подпомагане на фермерите“, посочи той, като напомни, че Комисията ще продължи с междинния преглед тази година на МФР за 2021-2027 г., въпреки че първоначално беше планирана за 2024 г.

Дневен ред

Като се има предвид, че това е първият Съвет, който се провежда по време на шведското председателство, министрите на земеделието ще имат възможност да бъдат официално информирани за работната програма на председателството в областта на земеделието и рибарството.
Освен това и според дневния ред министрите ще обсъдят възможностите на биоикономиката , като вземат предвид днешните предизвикателства, със специален акцент върху селските райони. Те ще бъдат информирани от президентството и ще обсъдят селскостопанските аспекти на преразглеждането на Директивата за промишлените емисии(тя определя стопанствата с повече от 150 ЖЕ като индустриални замърсители), като същевременно ще обменят мнения относно преразглеждането на законодателството относно транспортирането на животни , което е съществена част от производството на храни.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА