Предложение: До края на 2023 г. да се удължи преотстъпването на до 60% от корпоративния данък в полза на земеделците

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути
До края на 2023 година да се удължи срокът за преотстъпване на корпоративен данък до 60% – в полза на земеделските производители, предлагат група народни представители от ГЕРБ. Освен това с предложението се разширява обхвата на допустимите инвестиции за ползване на данъчното облекчение по чл.189б. Целият набор от предложените инвестиции кореспондират и ще подкрепят постигането на амбициозните цели по новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 и европейската регулаторна рамка за новия програмен период в областта на климата и опазването на околната среда, вкл. допустими ще са и системите за напояване, съобщава зам. председателят на Комисията по земеделие в Парламента Десислава Танева, която очаква по темата подкрепа и от останалите политически партии.

Предвижда се преотстъпеният данък да се инвестира в нови имоти и нова земеделска техника, и в активи, придобити, в срок до края на годината, следващата година, за която се ползва преотстъпването. Става дума за активи, осигуряващи спазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ, в т.ч. строителство и/или обновяване на недвижима собственост, използвана за опазване на водите от замърс зане с нитрати от земеделски източници – торохранилище/площадки за съхранение и компостиране на оборски тор (твърда фракция), торова яма.  лагуна, пластичен балон (течна фракция), торов канал, скарови подове, помпа за гъсти течности, сепаратор за отделяне на твърда от течна фракция, платформа за сепаратор, тръбни линии за отглеждане на животни. 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements