Огромен е ръстът в търсенето на здравословни продукти на пазара. В пълнозърнестите брашна има по-голямо количество фибри и белтъчини и заради интереса към здравословните храни напоследък бизнесът пуска на пазара все повече продукти с пълнозърнести брашна, обясни за „Агрозона“ инж. Атанас Хотелов, технолог в хлебопроизводство. Най-търсени са пълнозърнестите брашна тип 1850 и ръжените, каза той.
Обогатяването на хлябовете със семена е също актуална тенденция, стана ясно от думите на специалиста. Влагането на ленено семе, например, прибавя омега 3 мастни киселини към продукта. Заради обвивките на лененото семе се повишава нивото на фибрите в хляба: „А колкото повече фибри има в един хляб, толкова по-добре за перисталтиката на човека“, поясни инж. Хотелов, който работи в „Хлебна промишленост“ АД – Харманли. Дружеството произвежда хлябове от различни видове брашна, но последните 5 продукта, чието производство е стартирало, са пълнозърнести.
По думите на инженера технологията, която се ползва днес, е това, което прави съвременният хляб различен от този, които сме купували преди няколко десетилетия. Тогава пещите са били каменни. Различават се не толкова качествана на самия хляб, а вкусовите качества, коментира Хотелов. При по-дълга ферментация на хлебните дрожди и изпичане в каменна пещ ароматът и вкусът на хляба са много по-наситени.
Трайността на хляба при съхранение извън хладилник е 3-4 дни, тъй като в по-тъмните брашна има по-голямо количество микроорганизми, е възможно пълнозърнестите хлябове да се развалят по-бързо. Това обаче се преодолява с по-продължително печене.