Има бум в търсенето на пълнозърнести и ръжени брашна

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Огромен е ръстът в търсенето на здравословни продукти на пазара. В пълнозърнестите брашна има по-голямо количество фибри и белтъчини и заради интереса към здравословните храни напоследък бизнесът пуска на пазара все повече продукти с пълнозърнести брашна, обясни за „Агрозона“ инж. Атанас Хотелов, технолог в хлебопроизводство. Най-търсени са пълнозърнестите брашна тип 1850 и ръжените, каза той.

imag0586Обогатяването на хлябовете със семена е също актуална тенденция, стана ясно от думите на специалиста. Влагането на ленено семе, например, прибавя омега 3 мастни киселини към продукта. Заради обвивките на лененото семе се повишава нивото на фибрите в хляба: „А колкото повече фибри има в един хляб, толкова по-добре за перисталтиката на човека“, поясни инж. Хотелов, който работи в „Хлебна промишленост“ АД – Харманли. Дружеството произвежда хлябове от различни видове брашна, но последните 5 продукта, чието производство е стартирало, са пълнозърнести.

По думите на инженера технологията, която се ползва днес, е това, което прави съвременният хляб различен от този, които сме купували преди няколко десетилетия. Тогава пещите са били каменни. Различават се не толкова качествана на самия хляб, а вкусовите качества, коментира Хотелов. При по-дълга ферментация на хлебните дрожди и изпичане в каменна пещ ароматът и вкусът на хляба са много по-наситени.

Трайността на хляба при съхранение извън хладилник е 3-4 дни, тъй като в по-тъмните брашна има по-голямо количество микроорганизми, е възможно пълнозърнестите хлябове да се развалят по-бързо. Това обаче се преодолява с по-продължително печене.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА