Сирене, кисело мляко, мед и пчелни продукти и други вкусни храни ще донесат малки фермери от зони НАТУРА 2000 на Централна и Западна Стара планинана Коледния фермерски пазар на 20 декември в центъра на София.
Пазарът ще е от 11 до 19 часа на улица „Оборище“, в частта й между между храм-паметника „Ал. Невски“ и бул. „Васил Левски“. Организатори са Столична община, Биоселена, БДЗП, Пазари Юг и Хранкооп София.
Фермерските продукти от Балкана могат да бъдат разпознати по марката „За Балкана и хората“ на едноименния българо-швейцарски проект, който подкрепя малки устойчиви бизнеси, спомагащи за опазването на природата. „За Балкана и хората“ работи за изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.
На щандовете на производителите от Балкана ще има биологичен акациев, билков и манов мед от пчелините „Начеви“ и „Попови“ (Калофер), биволско мляко и сирене (ферма „Под Балкана“, с. Васил Левски, Карловско), синьо и краве бяло саламурено сирене (на „Чемерник“ от с. Бов, Свогенско), краве кисело мляко („От фермата“ в с. Нефела, Врачанско), краве кисело мляко и бяло саламурено сирене (Ферма „Вършец“, Врачанско), краве и овче бяло саламурено сирене („На Дачо“, Угърчин) и много други. Млечните продукти ще бъдат изложени на специални мобилни хладилни витрини.
На Коледния фермерски пазар ще има изобилие от сезонни плодове и зеленчучи, няколко вида хляб с квас, мед и пчелни продукти от различни краища на страната, сиропи, богат избор на сладка и лютеници, билки, подправки, разнообразни млечни продукти и още много вкусни предложения. За Коледния дух ще допринесат артзоната за ръчно правени подаръци, кулинарен кът и много други приятни изненади.
Организаторите са предвидили греяно вино, както и топло мляко и работилници за децата.
От „Биоселена“ и от проекта „За Балкана и хората“ се надяваме Коледният фермерски пазар -2015 да постави началото на постоянен пазар за фермерски продукти в центъра на София, каквито има в много други европейски столици.
Централното и достатъчно широко място ще даде възможност да се присъединяват и нови фермери. Важно изискване ще е те да бъдат регистрирани, което е гаранция за потребителите, че купуват качествена храна. Фермерският пазар в центъра може да се превърне и в лицето на фермерските пазари в България.