Птичи грип: гъшият дроб ще бъде по-малко и по-скъп по Коледа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

След мрачна година на птичи грип секторът на гъши дроб понася удари с наближаването на празниците. Въпреки заявките за женски патици, прочутото коледно ястие може да не се предлага тази година във Франция.

Патиците ги няма.  Между ноември 2021 г. и юни 2022 г. 16 милиона домашни птици, включително 3,8 милиона водолюбиви птици в сектора бяха  заклани , докато вирусът на високопатогенната инфлуенца по птиците H5N1 ) циркулираше , отговорен за птичия грип, съобщава  EURACTIV

 Птичият грип засегна западната част на Франция, особено Пеи дьо ла Лоар, която осигурява 70% от патетата, които след това ще бъдат отглеждани за техния гъши дроб.  Това е земетресение за целия сектор” , съобщава на  EURACTIV Мари-Пиер  Пе , директор на Cifog (Междупрофесионален комитет на Palmipeds in Foie Gras) и  организатор на Euro Foie  Gras .

Недостиг на мъжки патета

Недостигът на патета – мъжки, привилегировани за производството на  гъши  дроб – следователно има последици за почти всички животновъди в сектора, включително тези, които не са били пряко засегнати от епидемията.

По този начин, за да преодолеят тези недостатъци, производителите са се обърнали към женските, които обикновено се елиминират при раждането. Пряка последица от този спад в производството – натиск върху цените.  Гъшият дроб  ще струва  средно с  20% повече тази година или 0,50 евро за порция от 40 грама – с вариации в зависимост от мястото на продажба. Френският сектор изнася около 20% от продукцията си, по-специално в Испания и Белгия.

Заедно с Франция, Испания, Белгия, България и Унгария произвеждат около 90% от гъши дроб в света.  Другите основни производители са Китай, САЩ и Канада.

Унгария е водещият производител на гъши гъши дроб, а Франция вече почти не произвежда.

Ваксината –„искрица надежда“

В навечерието на коледните празници страхът на животновъдите е вирусът да се завърне тази зима в периода на миграция на диви птици. Във Франция секторът пое водеща роля в укрепването на мерките за биосигурност както никога досега, като например намаляване на концентрацията на животни в най-гъсто населените общини

Но в по-дългосрочен план секторът се фокусира главно върху ваксинацията, „  единственият искрица надежда  “ за дясноцентристкия сенатор Пиер Медевиел, който разпита министъра на земеделието и суверенитета на храните по тази тема в  Сената миналата седмица. Въпреки че в момента няма ваксина за патици, Съветът на Европейския съюз разреши разработването на две експериментални ваксини миналия май . 

Секторът се надява на одобрение и пускане на пазара още през 2023 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА