ХВП се обяви против Наредбата за проследимост на храните

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Със създаването на тези законодателни поднормативни актове се поставя продоволствената сигурност на страната в определена криза, заяви Мариана Кукушева

Остра критика към публикувания проект на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните отправиха Яна Иванова, председател на Сдружение „Храни и напитки” и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, по време на форума на „Стандарт” „Да! На българската храна”.

Кукушева и Иванова остро критикуваха подготвената от земеделското ведомство наредба, според която всеки производител ще докладва в БАБХ всяка своя спедиция.

“Със създаването на тези законодателни поднормативни актове се поставя продоволствената сигурност на страната в определена криза, защото ние нямаме човешки капацитет да намерим хора, които да работят. Натоварването с допълнителна административна тежеест предполага наемането на компютърно грамотен специалист, което допълнително ще затрудни работата ни. Искаме категорично да разберете, че нашата ангажираност и основната ни задача е да произвеждаме, добавяме и съзадаваме стойност и да предлагаме на пазара качествени, български храни.  Алармираме, че създаването на такъв тип недоносени предложения отнемат нашата енергия, време и ресурси”, коментира Кукушева.

“Наредбата за проследимост на храните, която в момента е публикувана за обществено обсъждане, противоречи на свободната конкуренция и свободното договаряне”, допълни тя.

Всеки производител, който продава стоката си на магазин, ще трябва да се отчита по Наредбата

“Задължава се всеки производител да докладва всяка своя пратка. Продавайки я на магазин, той вече се явява търговец на едро, а наредбата засяга всички търговци на едро. Така и производителят с малкото цехче трябва да назначи човек, който да обслужва целият този обем справки за БАБХ, каза Яна Иванова и попита: „Какво би помогнал обемът на тази информация. Кой би могъл да обработва такава информация.”.

“Гледайте Португалия какво прави. Тя махна ДДС за 44 основни храни”, заяви Яна Иванова.

“Ние, преработвателите, сме сирачето, не е ясно къде и към кое министерство сме. И вместо да получаваме специална подкрепа, за да произвеждаме повече, нас ти товарят с администрация”, допълни Иванова.

60% от маслото у нас е вносно

Иванова обясни, че в момента внасяме 60 процента от маслото, защото не произвеждаме достатъчно. Вместо да има стимули за производство, всяко цехче трябва да бълва документация, заяви Иванова. Тя обясни, че освен това става въпрос за търговска тайна и чувствителни данни по смисъла на Закона за конкуренцията. Цели институции ще имат право на достъп до тази информация. Какво ще гарантира на една фирма, че конкурентът й няма да получи от някой чиновник в министерството какво се продава, на кого и на каква цена, възмути се Иванова.

Целта ни не е да натоварваме бизнеса, отговори министърът на икономиката Никола Стоянов. И обясни, че ведомствата ще имат различни нива на достъп и сигурността на информацията е гарантирана. Защо нямате подобни притеснения спрямо НАП, риторично попита той.

 

Източник: standartnews.com

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама