Христо Вълчанов, изпълнителен директор на БАБХ: Наследих агенция, която се занимава 99% с ГКПП „Капитан Андреево“

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
12 Минути

До 6 месеца може да има държавна лаборатория на този пункт

 • Д-р Вълчанов, заставате за втори път начело на БАБХ. Променят ли се приоритетите, които залагате този път?
 • Не, категорично не си променям приоритетите. Те са абсолютно същите каквито бяха и първия път, когато бях на този пост. Първият основен приоритет е прозрачност в работата на БАБХ. Вторият и много основен приоритет е БАБХ да работи в услуга на гражданите и в добра координация на бизнеса. Третото важно нещо за нас е да се поддържа добра диалогичност и коректност в отношенията с гражданите и бизнеса и да се дават точни и ясни предписания по какъв начин да бъдат изпълнени законовите изисквания. Благодарение на фокуса на БАБХ върху ГКПП „Капитан Андреево“ през всички 8 месеца, които са изминали, са оставени на заден план проблемите на системата ВетИС, на здравеопазването, на Държавната профилактична програма, снабдяването на лабораториите с консумативи и реактиви, и инсинераторите. Това са спешни задачи, които още от първият ден, в който станах титуляр на това място, започнах да решавам.
 • Горещите точки са много в страната?
 • Да, най-горещата точка, която не ни дава почивка 24/7, беше ГКПП „Капитан Андреево“. Мина Решение на МС за обявяване на сградите за фитосанитарен контрол, там, където се осъществява товаро-разтоварната дейност и лабораторната дейност, да бъдат включени в списъка на обектите от национална сигурност. По този начин ние ще извършим превенция на лицата, които имат допуск до тези помещения и на цялото движение на превозни средства, лица и т.н., тъй като там постоянно ще има 24-часов видеоконтрол. Това е най-горещата тема, по която стъпка по стъпка решаваме задачите.
 • Министър Гечев спомена, че до 6 месеца може да се направи държавна лаборатория, която да поеме фитосанитарния контрол на границата, възможно ли е това и колко би струвало?
 • Полагаме всички усилия това да се осъществи. Към момента сме направили среща вече и с БСА, които да ни дадат конкретните срокове за акредитация на лабораторията. Тя ще бъде акредитирана като клон към Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) – София, за да спестим време, необходимо за акредитация на нова лаборатория. Освен това върви и обществена поръчка на принципа „по неотложност“ и спешност на доставка на оборудването. Стойността към момента, която е дадена за тази лаборатория, е отпусната, е 6,5 млн. лв. Смятам, че ще можем да се вместим в тази сума и да направим лабораторията на Капитан Андреево в рамките на тези 6 месеца.
 • Може ли в момента софийската лаборатория да се справи с увеличаващия се поток на ГКПП „Капитан Андреево“?
 • Към момента полагаме големи усилия да увеличим и възможностите на софийската лаборатория, тъй като нейният капацитет е ограничен и като съоръжения, и като персонал. Оказва се, че такъв тип лабораторни специалисти се намират много трудно. В активно търсене сме на лаборанти. Другото, което правим като спешни мерки, е с държавна структура, която е към Министерството на иновациите, да получим от тях лабораторни съоръжения за изследванията за пестициди в най-кратки срокове и да ги акредитираме към ЦЛХИК.
 • Виртуалните животни са също една от болезнените теми, особено за животновъдите. Има ли мерки, които са предприети за ликвидирането им?
 • Да, имаме. Първата мярка е контрол върху здравеопазването и идентификацията на животните. В тази връзка правим засилени проверки на животновъдните обекти, като за първото полугодие на 2022 г са извършени планови проверки по идентификация на животните в 1572 броя животновъдни обекти, като общия брой на документираните несъответствия се равнява на 11 979 броя животни, тоест липсата на подадени уведомления за събития с животните. За констатирани нарушения по казуса в първото полугодие на 2022 г са издадени 396 предписания, 545 акта за установяване на административно нарушение. А за 524 животновъдни обекти е извършена актуализация в информационната система на БАБХ. Със служители на Централно управление, изпратени и командировани, са извършени извънредни проверки на място на 124 животновъдни обекти. За всички констатирани несъответствия при проверките са подадени официално доклади до МЗм и са уведомени ДФЗ.
 • Имаше проблеми с ВетИС системата за дълго време. Функционира ли вече нормално?

Относно ВетИС системата това, което сме предприели и благодарение на министър Гечев се осъществи е, че ВетИС, с решение на МС, както и цялата информационна система на БАБХ се дават за управление на Държавното предприятие „Информационно обслужване“. Така, на първо място, всички средства в размер на няколко милиона лева за доизграждане и поддръжка на ВетИС системата, ще останат в държавата. Второ, според мед няма по-добър вариант от тази държавната структура, която се занимава със сигурността на изборите, да гарантира изграждането, коректното изпълнение и сигурността на цялата информационна система на БАБХ, в която влиза и системата ВетИС. Разчитаме на „Информационно обслужване“.

 • Какво се случва със системата за оповестяване на пръсканията, която е в помощ на пчеларите?
 • Тази система има успех, тя успява да предупреждава пчеларите навреме. Проблемът е, че с атаката, която беше върху цялата информационна система на БАБХ, тази система се е сринала и ние в момента полагаме неимоверни усилия да я пуснем до 1 ноември. ДП „Информационно обслужване“ ни помага много активно и се надявам те като влезнат вече и поемат цялата информационна сигурност на БАБХ, това повече да не се получава.
 • Открихте ли откъде дойде атаката на сайта?
 • Към момента не.
 • Контролът на заболяванията е сред приоритетите Ви. Кои са най-опасните заболявания в момента, които „стоят на прага ни“?
 • Най-разпространеното заболяване в момента в Европа е инфлуенцата по птиците. В България oт началото на годината са констатирани 22 огнища, в това число и последното от 21 октомври. Друго актуално за нашата страна заболяване е Африканската чума по свинете (АЧС). Последното огнище при нас е констатирано през януари, като са намерени умрели домашни свине в лично стопанство. През 2022 г няма засегнати от АЧС индустриални ферми, което е много важно. От началото на октомври стартира ловния сезон за групов лов на дива свиня. Очаква се засилено пробовземане. Направихме среща с колегите от Националния ловно-рибарския съюз, уточнили сме абсолютни всички казуси. Ще излезе нов клип как да се взимат проби, за организация и транспортиране на пробите, като ловците, които отглеждат домашни свине, трябва да спазват всички мерки за биосигурност, за да опазят техните собствени животни.

По отношение на заразния нодуларен дерматит и синия език обстановката е спокойна, няма установени огнища. Ваксинацията срещу двете заболявания е проведена и по график се изпълняват останалите мероприятия, заложени по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.

 • Какви са проблемите с профилактичната програма?
 • Има проблеми във връзка с това, че обществената поръчка за доставката на ваксини, реактиви и консумативи във връзка с ДПП все още не е минала, а тази поръчка е много тежка, тя е за десетки милиони левове и обикновено такива поръчки протичат в рамките на 6-7 месеца. Там има обжалвания, има минаване през съд. Тази поръчка трябваше да стартира най-късно края на февруари месец, но сега го стартираме ние – служебното правителство.
 • Има ли риск от забавяне на ваксинанията?
 • Категорично няма, тъй като имаме запас от ваксини, които са закупени през 2021 г.
 • Животновъдите имаха известни трудности с работата на инсинераторите. Изплатени ли са вече забавените средства и каква сума представляват те?
 • През изтеклите 8 месеца не бяха изплатени никакви суми за дейността на инсинераторите. Още от първия ден, когато застанах на това място като изпълнителен директор, започнах активно действия в тази посока и към момента полагаме усилия и изплащаме на траншове всички дължими суми за извършена от тях дейност. Общият размер на дължимите суми е десетки милиони лева. Дейността е възстановена, регулярно се извършва трупосъбирането и се изпълняват задълженията на инсинераторите към животновъдните обекти.
 • Отделянето на БАБХ от МЗм и преминаването към МС беше една от основните тези на предишното управление. Поддържате ли я и какво предстои?
 • Не съм поддръжник на тази теза, тъй като контролът на цялата агрохранителна верига е съсредоточен в МЗм. Там е дирекция „Растениевъдство“, дирекция „Животновъдство“, „Рибарство и аквакултури“, там е и ДФЗ, и съществува огромен риск при излизането на БАБХ от структурата на МЗм тази добра координация, която е създадена и доброто взаимоотношение и оперативна работа между тези дирекция и БАБХ да бъде нарушена. Така че според мен мястото на БАБХ е в МЗм.
 • Какво друго наследство получихте от предишния управляващ на БАБХ?
 • Другото наследство, което получих, е БАБХ, която се занимава 99% с ГКПП „Капитан Андреево“. Отделно от това имаше назначени хора, които нямат никакъв административен опит. Един качествен администратор се изгражда в течение на поне 5-6 години. Той трябва да умее да организира, да координира, да ръководи хората, да ги мотивира. Това е което наследих. Дирекции, които трудно комуникират една с друга и още други проблеми, които смятам да отстраня с времето.

Вкара се твърде много политика в работата на агенцията. За мен е важно да бъдем открити, да се спазва закона и когато дойде гражданинът, той да бъде сигурен, че ще получи съдействие. Това е моята политика въпреки всички пречки и залитания. Хората трябва да знаят, че БАБХ никога не е спирала да функционира, нито на Капитан Андреево, нито където и да е било – по търговска мрежа, в производствени предприятия и т.н. никога не е преставала да функционира.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА