Храните влизат в дигиталното наследство на България

Кирил Александров
Кирил Александров
4 Минути

Защитените по европейските схеми за качество храни в България ще бъдат включени в уникален за света проект, защитен от ЮНЕСКО. По проекта ще се дигитализира цялото културно –историческо наследство на страната ни. Това разказа пред „Агрозона“ българският евродепутат Момчил Неков.  В дигиталния архив ще бъдат включени не само типичните родни вкусове, но и цялото богатство на България  – напеви, шевици, занаяти, природни забележителности, във всички общини. Евродепутатът Момчил Неков е патрон на проекта, като той и екипът му помагат в него. „Това е една инициатива, която се случва за пръв път в света. Колкото и високопарно да звучи, е така. Дигитализира се цяла България в рамките на 5 години“, обясни Неков за „Агрозона“. В проекта ще са необходими над 1000 доброволци. Началната му дата е 26-и септември.

 30 наши храни

със ЗГУ потенциал

Nekov AgrozonaНа въпроса защо страната ни има толкова малко защитени продукти на фона на Италия, например, Неков каза: „Можем да търсим генезис в различни сюжети. Да кажем, че ние сме нямали тази традиция. Били сме в социалистически блок, където всичко се е определяло от държавата, т.е. имало е държавна, а не регионална и местна политика“. Сега има желание от страна на българските производители продуктите ни да бъдат защитени на европейско ниво и постепенно това започва да се случва, допълни той. Потенциал да получат европейски знак имат общо 30 наши храни.

 Има ли пазар в Брюксел

за нашите продукти?

„Ако говорим за географските означения тези храни първо трябва да ги защитим, после да видим дали има пазар. Но аз смятам, че дори в България пазарът няма да може в първите 5-10 години да бъде задоволен, тъй като говорим за малки производители.“, коментира Момчил Неков. По думите му, тъй като у нас най-добре си познаваме продуктите, произведените количества регионални храни ще бъдат изкупувани още в страната. Вече защитеното българско розово масло се търси много във Франция и Китай, отбеляза евродепутатът и подчерта, че при маслото от рози има постоянен дефицит.

Дали предлагането на наши храни в сърцето на Европа ще стане традиционно, зависи от браншовите организации и търговските ходове, каза Неков. При интерес от бранша той обеща съдействие и очерта стъпките, които трябва да се направят в тази посока: „Първо трябва да се провери защо не се е случило досега, има ли някакви трудности, какви биха били разходите.“ На въпроса защо е инициирал представяне на родни продукти в Брюксел, той отговори, че е необходимо да покажем самочувствие и цитира поговорката, че който се държи като жертва, ще бъде изяден.

Евродепутатът акцентира още, че местните храни се произвеждат в малки количества, но те са тези, които имат най-малък отпечатък върху околната среда, съответно тяхното производство е най-щадящо. Те дори имат положително влияние върху природата. Неков даде пример с развъждането на Източно-балканската свиня. Тя аерира почвата, спомага за размножаването на растенията и наторяването на земята. Важен момент в производството на традиционни местни храни е, че то може да намали безработицата в малките населени места в страната.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА