Хапвайте до 40 г лешници на ден, те борят успешно рака

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Те са полезни и за сърцето, и за съдовете благодарение на високото съдържание на калий

Лешниците са много хранителни и се смятат за „калорийна бомба“ – тяхната енергийна стойност е по-висока дори от шоколада. Затова шепа лешници може за дълго да попълни запасът ви от сили. Често ядат лешници спортистите и хората, които се занимават с активна физическа работа.

В тези ядки се съдържат до 60% масла, които се състоят от глицериди на олеиновата, стеариновата и палмитиновата киселина. Те защитават и укрепват съдовете, а също така са и важни на етапа на активния растеж. В горските лешници има много протеини, които са нужни за изграждането на клетките на организма.

Немалко в лешниците са и витамините В1, В2, С, Е, а също така и минералните вещества: калий, желязо, кобалт, фосфор, калций, цинк. Тези съединения са необходими за нормалната работа на всички системи и органи.

Лешниците могат да се консумират и от болните от захарен диабет благодарение на ниския си глекимичен индекс. При това употребата на ядките ще понижи риска от усложнения.

 

Хапвайте два пъти по 5-8 ядки

Лешниците се смятат за алерген, както и всички останали ядки, затова бъдете внимателни при хапването им. Не се препоръчва да ги слагате на масата, ако имате проблеми със стомаха и червата. За хората с болен черен дроб лешниците могат да са прекалено тежка храна.

30-40 г е дневната норма за лешниците, смятат диетолози. В една ядка има 2-3 г, затова на ден можете да се поглезите само с две порции по 5-8 ядки.

 

Уникално вещество в тях бори рака

В лешниците има вещество – паклитаксел, което се използва за лечението на някои видове рак. Паклитаксел е открит във всички части на горските лешници, когато по щастлива случайност, учени от Орегон търсят причината за гъбично заболяване на дърветата. Изяснява се, че ядките изработват веществото, за да се защитят от гъбичките, които поразяват храстите. Паклитакселът затормозява способността на клетките да се размножават и предотвратяват растежа на злокачественото образувание. За терапия се използва специално извлеченото вещество.

Лешниците са полезни и за сърцето и съдовете, благодарение на високото съдържание на калий, затова се препоръчва на боледуващите в тази област. В народната медицина от листата на лешника се правя специален чай. Той има укрепващи свойства, помага да се извеждат токсините.

В козметологията се използва масло от лешник. То храни кожата, с него се правят маски за коса и нокти, добавя се в скрабове в качеството на основа, за да не повредите с твърдите частици кожата си. Кашицата от лешник по-рано се е използвала като натурална боя за коса. Орехът пък е придавал на косата кафеникав оттенък.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА