Грахът все по-атрактивен за отглеждане заради веганството

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Въпреки проблемите в САЩ, свързани със селското стопанство и отглеждането на зърнени култури, един от секторите върви добре – производството на грах. Досега повечето от фермерите приемаха граха като култура, която може да им свърши работа за повишаване на плодородието на почвата. През последната година обаче бобовата култура се оказа на гребена на вълната на търсенето от страна на веганите заради доставките на протеини или т. нар. „растително месо“, от които се интересуват компании, които произвеждат много продукти за вегани, като Beyond Meat Inc. и Impossible Burger.

Във връзка с усложнената обстановка по рентабилността на традиционните култури, като пшеницата и люцерната, много от компаниите, които се занимават със селско стопанство излязоха на пазара на грах. Цените на полезния зеленчук в момента се приближават до 5 долара за бушел (бел.ред. около 4 кг), докато преди няколко години същото количество се търгуваше по 2,80 долара.

В Монтана, един от щатите, където се отглежда много грах, полетата с културата са се увеличили с около 20%, казват фермери пред es.finance.yahoo.com. Търсенето на граха се е увеличило и благодарение на това, че традиционалистите, които хапват и месо, вече търсят алтернативни начини за осигуряване на белтъци.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА