Активни потребители: Има минимални различия в качеството на храните в страните от ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Втора ръка“ ли са българските потребители?

През 2016 г. въпросът за двойния стандарт при храните е повдигнат за първи път от български потребителски организации. През 2017 г. Словакия, Чехия и Унгария правят сравнителни анализи на хранителни продукти от еднакви марки, закупени от различни държави в ЕС, показващи съществени разлики в състава и вкуса им. ЕК реагира бързо и е приета Директива 2019/2161 като изменение на директивите за нелоялните търговски практики. У нас въпросът „Има ли двоен стандарт при вносните храни“ породи много емоции и съмнения за предлаганите ни вносни продукти. В основата му са твърдения, че големите чужди производители предлагат на западните пазари едно, а на нас – друго, второ качество, разказват от Активни потребители.

Има ли двоен стандарт на пазара?

За да отговори на потребителските вълнения, Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българска агенция по безопасност на храните, Министерството на икономиката и акредитираната лаборатория „Районна ветеринарна станция“ – Русе, извършиха проверка и анализ на храни и спиртни напитки от Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и аналозите им от търговската мрежа в България. У нас са проверени храни и напитки от магазини в София, Русе, Варна, Бургас и Пловдив.  Закупени и изследвани са образци от 6 групи продукти: макаронени изделия, шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и спиртни напитки – уиски, водка и джин. Продуктите са изследвани за мазнини, вкл. наситени, протеини, въглехидрати, вкл. захари, сол, фибри, калкулиране на енергийна стойност на храните, санитарна микробиология – при млечните продукти, алкохолно съдържание, метанол и висши алкохоли – при спиртните напитки.

Резултати от изследването:БДС, зеленчуци, Agrozona.bg

  • При два от тестваните 11 продукта /консерви с грах и царевица/ се наблюдава значително различие в показателите. Причина са различните сортове и рецепти за производство в отделните държави, влиянието на почвата и климата върху качеството и вкуса на тези два продукта и се отправя препоръка на етикетите на консервите да се отбелязват държавата на произход на растенията, държавата на производство и сортът на растителния вид.
  • Други 4 продукта имат минимални и несъществени разминавания в показателите за качеството им.
  • При 5 продукта не са установени доказуеми различия.

Ат Активни потребители правят извода, че констатираните разминавания между храните и напитките, продавани в България и в държавите от Западна Европа са минимални. Не може да се направи категоричен извод дали те променят качеството на съответните търговски марки в положителна или отрицателна насока. Обичайно тези различия са правилно изписани на етикетите и не заблуждават потребителите. Консумацията на проучените стоки не води до здравни последствия за купувачите в България в сравнение с държавите от Западна Европа, категорични са от асоциацията.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements