През м.март цената на едро на говеждото и телешкото месо достигна най-високото си ниво от началото на годината, съобщават от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Увеличението е с 6% спрямо предходния месец и с 21% на годишна база. От началото на годината в промишлени условия се произвежда повече говеждо и телешко след като 2019 г. се оказа с едни от най-ниските равнища на тази преработка за последните години. Ако качеството на предлаганото говеждо се подобри, цените ще се повишат и ще доближат средноевропейските.
Цената на пилешкото върви нагоре, заради високите цени на свинското
Леко увеличението от 4% на годишна база се отчита и при цената на тон кланично тегло на пилешкото месо. С 2% повече е цената спрямо средната за последните три години. Това увеличение вероятно се проявява в резултат на високите цени на свинското и на говеждото. В краткосрочен план не се очакват съществени колебания предвид стабилното вътрешно търсене. Евентуална заплаха пред производството представлява забавената логистика по износа, което може да се отрази най-вече на покрупните производители.