Говедовъдите в Германия изразиха притеснение от тенденцията на нарастващия брой млечни крави, които се налага да бъдат обгрижвани от все по-малко работници.
“В много от нашите ферми има твърде малко работници за твърде много животни, което увеличава рисковете от поява на нови проблеми, с които ще трябва да се справяме,” обясни председателят на Съюза на млечните говедовъди в Германия (BDM) Стефан Ман в прессъобщение, цитирано от AgraEurope. По думите на Ман, всеки фермер, който не може да произведе поне 800 000 кг мляко на работник, се смята от много консултанти и експерти за неспособен да управлява икономически конкурентоспособен бизнес. Този подход обаче се основава на оптималния случай, в който всички работници са абсолютно здрави, продуктивни и добре квалифицирани.
Практиката и реалността на живота във фермите обаче в повечето случаи изглеждат различно. „Работим в система, която е изчерпана докрай“, посочва председателят на BDM. Това се дължи на настоящата политика на селскостопанския пазар, която води до екстремна конкуренция и засилващ се натиск за животновъдните ферми. На фермерите се налага да правят все-повече спестявания от разходите, за да се справят.
„Като земеделски производители обаче трябва да продължим да бъдем в състояние да работим с високо мотивиран и добре обучен, квалифициран персонал“, настоява Ман и допълва:“Като отговорни животновъди, трябва да признаем, че много от нас отдавна са надхвърлили границата на приемливото натоварване за нас. Това признание не е признак на слабост, а на сила“. Според браншовика е необходимо цялостно преосмисляне на системата на животновъдството.