През изминалия слънчев уикенд в Сливен се проведе събитието от Търговски рибен фестивал, което е част от промоционалната кампания „Фестивал на рибата – вкусно и полезно“ по Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Мероприятието, което се организира от МЗХГ се състоя на площад „Хаджи Димитър“ , с официално откриване в 11.00 часа. В двудневния фестивал участваха множество изложители, като бе предвидена и разнообразна програма.
Специален гост на събитието бе готвачът Ути Бъчваров
Водещ на събитието бе актьорът Ники Станоев. А специален гост на фестивала бе шеф- готвачът и виртуоз Ути Бъчваров, който приготви рибни ястия на място и направи кулинарна демонстрация пред гостите на събитието. Освен това опитният готвач даде някои съвети за готвенето на риба и у дома. Гостите на изложението имаха възможност да опитат рибните ястия на място.
В Търговския рибен фестивал взе участие и Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish.
Предстоящи събития
Търговският рибен фестивал ще се проведе на територията на още 7 области на страната – Сливен, Монтана, Габрово, Велико Търново, Хасково, Ямбол и
София, където ще бъде заключителното събитие от кампанията. Акцентът ще бъде поставен основно върху производителите и доставчиците на риба и
продукти от риболов, които ще могат да предлагат своята продукция директно, а целта отново е да се скъси веригата с крайните потребители.
Промоционалната кампания „Фестивал на рибата – вкусно и полезно“ се стреми да постигне и положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти от населението у нас.