Голям брой червеногуши гъски зимуват край шабленските езера

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Много голяма част от червеногушата гъска зимува в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Каварна и Калиакра. Това сочат първоначалните резултати от преброяването на зимуващите водолюбиви птици у нас, което се извършва от Българското дружество за защита на птиците, предаде радио “Добруджа”.

В района наблюдавахме и значителна численост от вида голяма белочела гъска, съобщи Николай Петков – ръководител на проекта “Life”. Екипът на БДЗП е установил и други много интересни видове в района като сив жерав и голяма черноглава чайка. Наблюдаван е и необичайно голям брой екземпляри от траурната потапница, които традиционно зимуват до Балтийско море, посочи орнитологът. Районът около двете езера в Шабла е уникален в световен мащаб. Добър рекламен подход би могъл да доведе до значително развитие на региона, смята Петков. По думите му двете езера могат да станат водещи в Европа места за наблюдения на птици, но проблемът е при ловния сезон. Отново установихме множество екземпляри с простреляни от бракониери пера. Точно затова предлагаме да се въведе пълна забрана на лова около езерата, коментира още Петков. Данните на орнитолозите показват, че след резкия спад в популацията на вида червеногуша гъска, тази година са преброени около 50 хиляди, каквато численост не е отчитана от средста на 90-те години.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА