Глутница вълци натръшка 15 овце само за една нощ

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Вълци нападат стадата в района на ардинското село Боровица. Преди десетина дни и само за една нощ хищниците са сдавили 15 овце на един стопанин. И това не е единственият случай. Глутницата вилнее около селата Рибарци, Сухово и Боровица. В района се говори, че вълците и чакалите са дошли от Гърция.

“Страхуваме се да оставяме животните сами, непрекъснато сме с тях” – разказва Мюмюн Бекир от с. Рибарци, цитиран от “Хасково”.

“Повече от 50 животни – овце, агнета и телета, са удушени от глутницата за период от около половин година – разказа и кметицата на село Боровица Айсел Мехмед. – В безизходица сме. Популацията им е голяма. Имам информация за 12 вълка, преди два дни хора са видели шест от тях до самото село.”

Животновъдството е единственият поминък на хората тук и всяко загубено животно е удар върху стопанина му. Удушените наведнъж 15 овце са от стадото на един животновъд, не могат да бъдат обещетени, тъй като, оказва се, те не са загинали при бедствие, каквото е изискването на закона.

“Но за нас нападението от вълци също е бедствие” – категорична е Айсел Мехмед.

Тя е разговаряла с председателя на ловната дружинка в с. Боровица. Информацията оттам е, че имат издадени най-много индивидуални бележки за отстрел на хищници – 67. Отстреляни са четири вълка, три чакала и 32 лисици. Това обаче не е достатъчно, за да се реши проблемът. Единственият начин е да се организира групов лов за хищници. Кметицата Айсел Мехмед апелира към Горското стопанство, Районното управление на горите и другите институции да съдействат на дружината да организира такъв лов.

ЕТИКЕТИ: , ,
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements