Глоба до 100 хил., ако компании на собственици извън ЕС не отговарят на новите правила

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Ако до 1-и януари 2015 г. компании, чиито собственици не са граждани на Европейския съюз, не изпълнят новите правила за придобиване на земеделска земя в България, могат да бъдат глобени от 50 до 100 хил. лв. Тази мярка е приета от земеделската комисия и предстои да бъде гласувана на второ четене в Народното събрание, предава “Труд”.

Промените предвиждат обработваеми терени да могат да се купуват само от фирми, които са регистрирани в страна от ЕС или в държава, с която България има подписани двустранни споразумения. Има обаче и изключение – то важи, ако компаниите или участващите в тях съдружници са развивали дейността си у нас за повече от 3 г. и могат да го докажат.

“Предложението за глобата дойде от депутати от ГЕРБ, но бе единодушно гласувана от всички депутати в комисията. Дори бяха изказани устни предложения след 1 януари 2015 г. да се отнема земята на фирмите, които не са се съобразили с изискванията. Това предложение не беше прието от комисията, но ще видим дали няма да се гласува в пленарна зала”, пояснява за “Труд” председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама