Глифозатът пак става тема на широка дискусия в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Ще бъде ли забранено веществото след декември догодина?

Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и Европейската химическа агенция (ECHA) вече обсъждат първоначалните научни оценки за глифозата, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Според обявените срокове, консултациите ще продължат 60 дни и всички заинтересовани страни се насърчават да дадат своя принос.

На базата на тези консултации EFSA ще събере обратна информация относно доклада за оценка на подновяването на разрешението за ползване на глифозат. Първоначалните научни оценки, представени за консултация сега, са изготвени от Групата за оценка на глифозата (AGG), която включва национални компетентни органи във Франция, Унгария, Нидерландия и Швеция.

Глифозатът е химикал, който се използва широко в продуктите за растителна защита (ПРЗ). ПРЗ на базата на глифозат – т.е. формулации, съдържащи глифозат, коформуланти и други химикали, се използват главно в селското стопанство и градинарството, за контрол на плевелите, които се конкурират с култивираните култури.

Понастоящем глифозатът има хармонизирана класификация като причиняващ сериозно увреждане на очите и като токсичен за водните организми с дълготрайни ефекти, преди и след оценката на ECHA през 2017 г. Класификацията за мутагенност, канцерогенност или репродуктивна токсичност на зародишните клетки не се счита за оправдана. Първоначалната научна оценка от AGG не препоръчва промяна на съществуващата класификация.

EFSA ще вземе предвид резултата от становището на ECHA, относно класификацията на глифозат в своята партньорска проверка и се очаква да завърши работата си през втората половина на 2022 г. Европейската комисия, заедно с управляващите риска от 27-те държави-членки на Европейски съюз (ЕС) ще реши тогава дали да поднови одобрението на глифозата за употреба в собщността.

Европейската комисия даде петгодишно одобрение за глифозата през 2017 г. Понастоящем той е одобрен за употреба в ЕС до 15 декември 2022 г. Това означава, че може да се използва като активно вещество в ПРЗ до тази дата, при условие че всеки продукт е разрешен от националните компетентни органи в отделните държави-членки на ЕС, след оценка на безопасността.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА