Египет купува 80 000 тона руска пшеница

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Египетският държавен купувач на зърно – Главният орган за доставка на стоки (GASC), търси голямо количество  пшеница в международен търг за закупуване като част от финансирана от Световната банка програма за продоволствена сигурност.

Покупките включват две транзакции от 40 000 тона на цена от 339 долара за тон, а доставчикът ще бъде Grain Flower, според агенция Reuters, която цитира търговци в района.

GASC  все още не е направил официално съобщение относно придобиването. Може да са необходими допълнителни одобрения от Световната банка, която финансира покупките на търг. GASC може да резервира още стоки от същия доставчик през следващите дни.

Египет купуваше жито от Русия и Украйна и преди войната

Това няма да е първият път, когато Египет ще купува руска пшеница от началото на конфликта между Русия и Украйна. Припомняме ви, че през август 2022 г. Главният орган за снабдяване придоби 240 000 тона руска мелничарска пшеница чрез частна директна покупка , според източници сред търговците от Европа. Също тази година, в друга частна покупка, направена на 21 юли, GASC закупи 120 000 тона мелничарска пшеница от Франция и Русия.

С нарастващо население, което вече надхвърля 102 милиона души, Египет беше ударен сериозно от последователни икономически сътресения – пандемията и войната в Украйна.

В предишните години Египет, най-големият вносител на пшеница в света, беше силно зависим от доставките на пшеница от Русия и Украйна, но войната наруши износа на зърно. Преди войната 85 процента от внасяната в Египет пшеница идваше от Украйна и Русия, според анализаторите на AKP-Inform.

Междувременно на 28 декември GASC проведе международен търг за закупуване на 40 000 тона растително масло за доставка от 5 февруари до 25 февруари 2023 г. Това съобщи агенция Grain On-Line с позоваване на европейски търговци. Търгът беше за 30 хиляди тона соя и 10 хиляди тона слънчогледово масло с плащане в рамките на 180 дни. Соевото масло беше закупено на цена от 1415 долара на тон на база C&F от LDC и 12 000 тона слънчогледово масло на цена от 1330 долара на тон на база C&F* от Egyptian African.

*Cost and Freight … (стойност и навло платени)

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА