Германия въвежда строг контрол на търговията с диви животни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

За последните 20 г. в Германия са починали 8 500 души от зоонозни заболявания

За да намали риска от пренасяне на болести от животни върху хора, германското правителство е взело решение да ограничи търговията с диви животни. Целта е да се въведе по-строг контрол в зоомагазините и по този начин да се намали търсенето на екзотични домашни любимци, съобщават от НЛРС- СЛРБ.

През миналата година във Федералната република са регистрирани 107 хиляди случая на заболявания, при които става дума за зоонози. За последните 20 години в страната от такива болести са починали близо 8500 души, се казва в отговор на правителството на парламентарен въпрос от групата на Зелените.

Зоонозите са инфекциозни болести, които могат по естествен път да се прехвърлят от животни върху хора

антропогенни дейности, бракониерство, Agrozona.bgВ момента те отново са на фокус, тъй като се смята, че началото на коронавирусната пандемия е стартирала именно чрез пренасяне на болестта от прилепи в Китай. Животински произход имат и заболяванията ебола, птичи грип и СПИН, посочват учените. Най-честите случаи в Германия са свързани с кампилобактер, салмонелоза и борелиоза.

“Рискът от зооноза съществува както при законната, така и при нелегалната търговия с диви животни”, се казва в изявление на Министерството на околната среда в Берлин. При дивите животни опасността е много по-голяма, тъй като при тях няма яснота за техния произход, транспортните им пътищата и за здравното им състояние. С цел намаляване на тези опасности ведомството ще въведе по-строг контрол на интернет-търговията с диви животни и ще наложи задължително обозначаване на държавата, от където идва съответното животно.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements