Германия: Фермерът е по-важен от полицая

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Новото проучване „Образ на германското селско стопанство“ от ima eV показва, че анкетираните все още смятат фермерите за фундаментално важни за обществото в бъдеще време.

Повече от 2000 германски граждани са били запитани кои професии смятат, че ще бъдат особено важни за обществото в бъдеще. Изследването се провежда на всеки пет години и оценява отношението на населението към селското стопанство и професията на фермер в Германия.

Според проучването трите най-важни професии в бъдещето са:

  • лекар
  • болногледач
  • земеделски производител

Лекарят винаги е бил високо уважавана професия. Новото е, че професията на болногледача е посочена толкова високо в скалата. Това вероятно се дължи на факта, че мнозина са се убедили по време на пандемията колко незаменими са здравните професии. Според проучването на тях им се приписва системно значение за обществото.

Фермерът не трябва да липсва като производител на храни

Класирането на фермерите на трето място очевидно може да се обясни с последиците от корона пандемията и избухването на войната в Украйна. Мнозина скоро няма да забравят образите на празни рафтове на супермаркети по телевизията и ще си спомнят с ужас образите на бомбардирани полета. Това може да е накарало някои да осъзнаят, че без фермерите нямаше да има никой, който да произвежда основни храни . Това прави разбираемо системното значение на селското стопанство.

Повече разбиране на тревогите на фермерите

66 процента от анкетираните казват, че ценовият натиск от търговците на дребно на храни е най-големият проблем на фермерите. Според проучването 59 процента от анкетираните смятат, че изменението на климата оказва отрицателно въздействие върху работата на фермерите . 52 процента от участниците виждат бюрокрацията като пречка за фермерите. Половината от анкетираните могат да си представят, че фермерите имат затруднения с нестабилните цени, несигурните доходи и наследяването на фермите.

Анкетираните не оценяват конкурентните селскостопански продукти от чужбина (45%) като проблемни. Едва 42% посочват като проблем ниското обществено уважение към фермерите (42%).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА