Европейската комисия одобри заявлението за регистрация в Регистъра на защитените географски указания (ЗГУ) на бял боб, характерен за остров Родос – „Fasolia Kattavias Rodou“ / „Lopia Kattavias Rodou“.
Той се среща само в община Катавия в Родос. Местните производители прилагат традиционните техники за отглеждане, които се предават от поколение на поколение.
Дъждовете преди сеитбата, през януари и февруари, както и след сеитбата (март-април), помагат на почвите да задържат необходимата влага, така че родоският боб успява да дава задоволителни добиви. Този специфичен сорт фасул узрява по-рано в сравнение с други сортове, като периодът на зреене е в средата до края на юни.
Характерната особеност на Каттавия боб от Родос е неговият мек сладък вкус и краткото време за готвене, споделят в www.agrotypos.gr.
Гърция е една от водещите страни в ЕС по защитени хранителни продукти. Ние също имаме свои храни и напитки с европейска защита. Общо от България има регистрирани 117 географски означения, от тях 69 са наименования за произход, а 48 са географски указания.
Най-много географски означения в България има за виното – 48, за минералните води – 14, за тютюна – 10. Последният български продукт, който получи регистрация като защитено географско наименование е мановият мед на Странджа.