От началото на март цените на живите свине във Франция са се увеличили с 24%, а за някои съставки за производството на месни деликатеси (колбаси, варени и сушени шунки и др.) – с 30%. Това заяви председателят на отрасловата асоциация FICT Бернар Валат, пише The Pig Site.
От август миналата година африканската чума по свинете се разпространи във всички провинции на Китай. Това доведе до унищожаването на милиони животни и се наложи вносът на най-големия производител на свинско месо в света да нарасне с 25,9%. Ситуацията се превърна в мощен двигател на растежа на цените на свинското месо, включително във Франция.
Сделките между доставчици и търговци на дребно се обсъждат веднъж годишно във Франция и приключват в края на февруари. От купувачите не се изисква да приемат увеличение на цените след това без специална резолюция в договора.
“Това увеличение на цените е тежест за френските месопреработватели, тъй като търговските сделки бяха сключени преди скока на цените и сега трябва да убедим клиентите да приемат тяхното увеличение”, каза Бернар Валат.
Според експерта, ако търговците на дребно не са съгласни да увеличат, тогава в индустрията ще започнат фалити. Според Валат около 30% от френските производители на месни продукти вече са понесли загуби през 2017 г. поради повишаването на цените на суровините и този дял вероятно ще остане стабилен и за 2018 година. Очакваме кризата да продължи, защото ситуацията не се контролира в Китай и ще отнеме време, за да се възстановят запасите”, каза Валат.
Според официалните данни на ЕС средните цени на свинското месо в Европейския съюз са се увеличили с 21,9% от миналата година, като рязък ръст е отчетен от началото на март.
Франция се конкурира с Холандия за позицията на трети по големина производител на колбаси и шунки след Испания и Германия.