Фитазата е ключова съставка за намаляване разходите за фураж при бройлерите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Увеличаването на дозата от ензима фитаза като добавка към рапицата за пилетата може да помогне на много птицевъди да намалят разходите си, показва изследване на учени от Nottingham Trent University. Това съобщава Agra Europе. Според изследването фитазата е също толкова хранителна колкото и соята, която е по-скъпа, защото се внася от САЩ.

Рапицата е по-евтина от соята, но използването й като фураж за пилета може да има негативен ефект върху здравето и продуктивността на животните. Фитазата във фуражната рапица обогатява менюто на бройлерите и им предоставя фосфор, необходим за развитието им. В момента фосфорът се добавя в храната с растителен произход, но е скъп и около две трети от него са свързани с фитинова киселина, която не може да бъде усвоена от бройлерите. В следствие на това птицевъдите губят до 1.3 млрд. паунда на година, а фосфорът, който се изхвърля от животните, може да има негативно влияние за околната среда. При наличие на фитаза във фуражите за бройлери около 76% от фосфора се усвоява от животните, а количеството отделен чрез екскременти калций е паднало с 9%.

Индустрията на Великобритания произвежда над 850 млн. бройлери на година. За да бъдат изхранени, тези животни се нуждаят от 1.3 млн. тона фуражи.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА