Вкусни български ястия, приготвени по традиционни рецепти, месене на хляб от лимец и подквасване на мляко, ще помогнат на гостите да се „върнат“ на трапезата на нашите баби и прабаби по време на фестивала „Живо наследство“, който ще се проведе за седми път тази година, съобщават организаторите от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Събитието започва утре в 12 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина, а входът е свободен.
Освен кулинарни традиции по време на фестивала ще бъдат показани и български народни песни и хора, банатски обичаи и каракачански танци, възстановка на ритуали, демонстрация на древни техники за изработване на сувенири от восък, метал и мъниста.
Организаторите обещават, че повече от 400 участници от 23 организации от цялата страна, ще посрещнат гостите на фестивала с разнообразна и интересна програма. В 17 интерактивни ателиета всички посетители ще могат не само да видят на живо как се плете „на кори“, как се правят шевици, бижута или кукли от царевична шума, как се леят восъчни свещи, но и ще могат сами да си измайсторят сувенир. По време на фестивала всички желаещи ще имат възможност да се снимат с над 200-годишен сватбен костюм от Югозападния район на България.