Фермерите масово торят есенниците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Намаляват нивите с пшеница и ечемик, голям спад при ръж и тритикале

Съществено увеличение на площите с есенни култури, наторени с азотни торове и третирани с хербициди отбелязват от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в специален анализ. Към момента са подхранени над 10, 2 млн. дка с пшеница с азотни торове, като през 2018 г. те са били с 1,5 млн. дка по-малко. Третираните с хербициди житни ниви се равняват на над 2,6 млн. дка, докато година по-рано те са били над 600 хил. дка. По наблюдения на земеделското министерство обаче площите, които подлежат на реколтиране са с около 1,5% по-малко в сравнение с предишния отчетен период. При ечемика намалението на реколтираните площи се равнява на 4,4%, докато при маслодайната рапица те намаляват с над 10%. Най-осезаем е спадът в площите на ръжта и трикалето, съответно с 14,4% и 23%.

Сеитбата на пролетните култури продължава да се движи по-бързо в сравнение с предишната година. Към края на март площите с маслодаен слънчоглед са многократно над стойностите от миналата година. Към момента те са над 2 млн. дка, докато в края на март 2018 г. те са били едва 8660 дка. Значително намаление обаче отбелязват посевите от леща, които спрямо предишния период са намалели с над 46%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА