Фермери от Родопите на ръба да се откажат от отглеждането на щрауси

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Фермерите от Родопите са на път да се откажат от отглеждането на щрауси. Причините са няколко: няма вече интерес към щраусовото месо и яйца, нямало и субсидии за фермерите. Имали надежди, че пазарът ще се раздвижи този месец, заради Великден, но нищо подобно не се е случило, предава “Дарик”.

Според Димитър Чаталбашев, който е първият щраусовъд в България, интересът към щраусите не е селскостопански, а просто любителски. Преди години фермерът отглеждал стотици щрауси, а сега има само осем, като се ориентирал в отглеждането на родопски крави. В момента го търсили да събира щрауси от страната, за да ги кара в Румъния. Причината за това била, че в северната ни съседка давали субсидии за птиците в момента. За съжаление обаче, нямало от къде да се намери необходимата бройка от щраусите, тъй като и останалите ферми са със затихващи функции.

Щраусовото яйце преди години беше хит в страната ни, заради неповторимите му хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА