Фермерите от Родопите са на път да се откажат от отглеждането на щрауси. Причините са няколко: няма вече интерес към щраусовото месо и яйца, нямало и субсидии за фермерите. Имали надежди, че пазарът ще се раздвижи този месец, заради Великден, но нищо подобно не се е случило, предава “Дарик”.
Според Димитър Чаталбашев, който е първият щраусовъд в България, интересът към щраусите не е селскостопански, а просто любителски. Преди години фермерът отглеждал стотици щрауси, а сега има само осем, като се ориентирал в отглеждането на родопски крави. В момента го търсили да събира щрауси от страната, за да ги кара в Румъния. Причината за това била, че в северната ни съседка давали субсидии за птиците в момента. За съжаление обаче, нямало от къде да се намери необходимата бройка от щраусите, тъй като и останалите ферми са със затихващи функции.
Щраусовото яйце преди години беше хит в страната ни, заради неповторимите му хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.