Фермери излизат на протест в София срещу Стратегическия план

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Фермери организират нов протест в София, с настояване за промени в Стратегическия план. Обявената дата за протеста е 14 декември в 11:00 часа пред сградата на Министерство на земеделието (МЗм), става ясно от публикация във фейсбук група.

До момента участие в протестното мероприятие са потвърдили земеделски производители от Благоевград, Стара Загора, Плевен, Монтана, Враца и Пловдив. Организаторите очакват още техни колеги да потвъртят участието си в протеста.

“Настояваме за връщане на Стратегическия план и бърдза корекция на ставките по “Първи” и “Втори” стълб”, пише автора на публикацията за протеста.

Овощари настояват да се влеят още над 60 млн. евро в екосхемите за поддържане на трайни насаждения

Да се насочат средства в екосхемите за поддържане на трайни насаждения, настояват в обръщение производителите на плодове и зеленчуци след проведения Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, информира Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

Според обръщението овощарите са недоволни от липсата на достатъчно информация за ставките по различните интервенции, които са заложени в Стратегическия план по ОСП на страната, който вече е изпратен за одобрение в Европейската комисия.

Според браншовите организации през февруари т.г. пред тях е бил показан само индикативен бюджет на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за периода 2023-2027 г., където не е имало разпределение по направления и не е имало ставки.

Според тях допълнителният ресурс, който се влива в няколко екосхеми, трябва да се насочи към трайните насаждения, които обаче не са включени по схемата за разнообразяване на отглежданите култури.

В първия ден на декември протест на фермери блокира движението по  магистрала „Струма” при Симитли 

Недоволството си изразиха животновъди и зеленчукопроизводители, които протестират срещу проект на Стратегическия план в сектор „Животновъдство”.

Според тях ставките, определени от Брюксел, са занижени. Земеделците изпратиха и писмо до президента Румен Радев с искане за директорски оставки. Според Иван Чалъков от Съюза на животновъдите протестът е бил продиктуван от липсата на обществено обсъждане на Стратегическия план преди да бъде изпратен.

„Нещата, заложени в плана са в нащ ущърб. В схемите му са заложени много повече животни, но не са смятани на максимална ставка. Това разминаване трябва да се обясни. 625 млн. бяха заложени, но като ставка не се получава броя животни. Ставката намалява, ако животните се увеличат“, споделя той.

Според Чалъков определението „максимална ставка“ трябва да отпадне. „Планът може да бъде върнат и отворен през януари, а за месец да бъде преработен и пак да се подаде към ЕК. Можем да кандидатстваме и по условията от предходния период“, обясни Чалъков.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА