Овощари настояват да се влеят още над 60 млн. евро в екосхемите за поддържане на трайни насаждения

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според браншовите организации ако таванът на ставките не се махне, по-добре стратегическият план да се спре и да се направи нова нотификация

Да се насочат средства в екосхемите за поддържане на трайни насаждения, настояват в обръщение производителите на плодове и зеленчуци след проведения Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, информира Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

Според обръщението овощарите са недоволни от липсата на достатъчно информация за ставките по различните интервенции, които са заложени в Стратегическия план по ОСП на страната, който вече е изпратен за одобрение в Европейската комисия.

Според браншовите организации през февруари т.г. пред тях е бил показан само индикативен бюджет на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за периода 2023-2027 г., където не е имало разпределение по направления и не е имало ставки.

Според тях допълнителният ресурс, който се влива в няколко екосхеми, трябва да се насочи към трайните насаждения, които обаче не са включени по схемата за разнообразяване на отглежданите култури.

Според браншовите организации в екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури трябва освен зърнено-житни култури, допустимите вече зеленчуци, лавандула, роза и етерично-маслени култури, трябва да бъдат включени и трайните насаждения. Освен това завишеният бюджет със 17 млн. евро да бъде насочен за екосхемата за поддържане на трайните насаждения.

Овощарите настояват допълнителният бюджет от 12 млн. евро и по екосхемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура също да отиде за трайни насаждения, както  с още 35 млн. евро допълнителен бюджет по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване.

Така общата сума, с която от бранша настояват да набъбне бюджета по екосхемата за трайните насаждения е над 60 млн. евро.

Според овощари бюджетът по споменатата екосхема вече е намален с над 10 млн. евро и те задават редица въпроси.

От сектор Плодове и зеленчуци посочват, че в новия стратегически план има публикувани планирана единична сума на хектар, максимална, и съответно минимална сума на хектар. Ако МЗм не гарантира премахването на максималната сума на хектар по схемите,  каквито и бюджети да разглеждаме заложените максимални суми са унизително ниски, казват подписалите се под обръщението. „Ако таванът на ставките не се махне, по-добре стратегическият план да се спре и да се направи нова нотификация“, коментират от бранша.

Под обръщението са се подписали осем организации, сред които Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Национална Био Асоциация, Национален съюз на градинарите в България, Асоциация български зеленчуци, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциация на Овощарите в България.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА