ФАО: В света има 4,74 милиарда хектара земеделска земя

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Повече от 4,7 милиарда хектара земеделска земя се обработват по света. Статистическият годишник на ФАО публикува тези и други показатели.

Според Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) в текущия статистически годишник, средната световна налична енергия от храна е 2960 kcal на човек на ден. Това са 9 процента. повече от 2020 г. Максималната стойност е 3540 kcal на ден на човек в Европа и Северна Америка.

866 милиона души работят в селското стопанство

Според ФАО в момента около 866 милиона души работят в селското стопанство по света. Това съответства на повече от една четвърт от общата работна сила в света. Тези хора генерират добавена стойност от около 3,6 трилиона евро. В сравнение с 2000 г. тези цифри представляват 78 процента увеличение на икономическата стойност, генерирана с 16 процента по-малко хора.

От началото на хилядолетието Африка показва два пъти по-висок темп на растеж от останалия свят. По отношение на селскостопанското производство FAO също така заявява, че основните храни като захарна тръстика, царевица, пшеница и ориз са се увеличили с 52% от 2000 г. насам до 9,3 милиарда тона.

За този период производството на растително масло е нараснало със 125%, а на палмово масло с цели 236%. Производството на месо, начело с пилешкото месо, се е увеличило с 45%, докато темпът на растеж на производството на плодове и зеленчуци е 20%.

Стойността на световния селскостопански износ

Според ФАО най-голяма годишна реколта има от захарна тръстика – 1,9 милиарда тона, следвана от царевицата – 1,2 милиарда тона. Световният износ на селскостопански хранителни продукти наскоро достигна стойност от около 1,420 трилиона евро, което е 3,7 пъти увеличение в сравнение с 2000 г.

Най-големият брутен износител на селскостопански стоки и храни са САЩ, пред Холандия и Китай. Най-важният нетен износител на селскостопански продукти обаче е Бразилия, следвана от Аржентина и Испания. Най-големите нетни вносители в селскостопанската търговия са Китай, Япония и Обединеното кралство.

Според ФАО в момента общо около 4,74 милиарда хектара земя се използват за селско стопанство. Спрямо 2000 г. е 3 процента по-малко.

Според информацията на ФАО глобалната употреба на пестициди достигна своя връх през 2012 г. и започна да намалява през 2017 г. Страните с най-високи нива на използване на пестициди на хектар са Малдивите и Оман.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА