Това сочат данни от статистическия годишник на организацията за 2024 г.
Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) пусна своя статистически годишник за 2024 г. Годишникът предлага задълбочен преглед на най-значимите тенденции, оформящи глобалните хранително-вкусови системи. Тазгодишното издание подчертава критичните предизвикателства, включително повишените температури, продължаващата световна борба с продоволствената несигурност, нарастващите нива на затлъстяване и натиска върху околната среда, пред който е изправено селскостопанското производство.
Въз основа на данни, събрани от статистиците на ФАО, публикацията синтезира ключовите фактори, влияещи върху световните хранително-вкусови системи, информира БТА. Изданието от 2024 г. е структурирано в четири тематични глави, които обхващат икономическите измерения на селското стопанство; производството, търговията и цените на стоките; хранителна сигурност и хранене; устойчивост и екологични аспекти на селското стопанство.
“Навременните, точни и висококачествени данни и статистика са крайъгълният камък на стабилния политически дизайн”, заяви Хосе Розеро Монкайо, главен статистик на ФАО и директор на отдела за статистика. Той допълни, че това издание на Статистическия годишник на ФАО представя наскоро публикувани оценки на ниво държава за заетостта в хранително-вкусовите системи като знак за прехода на статистиката на ФАО към последователно информиране за състоянието на хранително-вкусовите системи в света. Той също така включва нов набор от данни, свързани с диетите, което е важна крачка в разбирането какво ядат хората и как това се отразява на хранителните резултати.
Основни акценти
Стойността на селското стопанство в световен мащаб се е увеличила с 89 % в реално изражение през последните две десетилетия, достигайки 3,8 трилиона долара през 2022 г. Въпреки този растеж приносът на селското стопанство към световната икономическа продукция остава относително стабилен, а делът на глобалната работна сила, заета в селското стопанство, е намалял от 40% през 2000 г. на 26% през 2022 г.
Производството на храни продължава да нараства, но гладът остава постоянен проблем. През 2023 г. между 713 и 757 милиона души са били недохранени. Като се има предвид средният диапазон (733 милиона), това е около 152 милиона повече хора, отколкото през 2019 г. По-голямата част от недохранените хора живеят в Азия, въпреки че разпространението на недохранването е най-високо в Африка.
Степента на затлъстяване също нараства, особено в регионите с високи доходи.
Над 25% от възрастните в Америка, Европа и Океания страдат от затлъстяване, което отразява глобалното предизвикателство да се осигури достъп до здравословна, питателна храна.
Световното производство на първични култури е достигнало 9,6 милиарда тона през 2022 г., което е увеличение от 56 % в сравнение с 2000 г. Основните култури като захарна тръстика, царевица, пшеница и ориз заедно представляват почти половината от световното производство на култури.
Производството на месо се е увеличило с 55% от 2000 г. до 2022 г., като пилешкото има най-голям дял в това увеличение.
През 2022 г. в световен мащаб са произведени 361 милиона тона месо, а пилешкото изпреварва свинското като най-произвежданото месо.
Употребата на пестициди се е увеличила със 7 % между 2000 г. и 2022 г., като Америка представлява половината от глобалната употреба на пестициди през 2022 г.
Неорганичните торове, използвани в селското стопанство, са достигнали 185 милиона тона хранителни вещества през 2022 г., като 58% от това количество е азот. Това представлява увеличение от 37 процента в сравнение с 2000 г.
Производството на растителни масла е нараснало със 133% между 2000 г. и 2021 г., до голяма степен водено от увеличаването на производството на палмово масло.
Емисиите на парникови газове от хранително-вкусовата промишленост са се увеличили с 10% между 2000 г. и 2022 г. Емисиите от фермите са се увеличили с 15 процента през същия период, като добитъкът е допринесъл за около 54 процента от тези емисии.
Недостигът на вода остава все по-голямо безпокойство в региони като Близкия изток и Северна Африка, където много страни са изправени пред екстремен дефицит на вода, което оказва влияние върху устойчивостта на селскостопанското производство. Кувейт, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия изтеглят всяка година от 9 до почти 40 пъти наличните си възобновяеми ресурси от сладка вода.
Снимка: Pixabay.com