ФАО: Деградацията на черноземите продължава

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

„Жертви“ са земеделската производителност и климатът

Горният слой на почвата, известен също като световната хранителна кошница поради разнообразието от култури, които поддържа, обикновено съставлява изключително плодородни почви , тъй като е богат на органична материя и хранителни вещества. В продължение на десетилетия тази богата на въглерод почва играе ключова роля в глобалното земеделско производство на зърнени култури, маслодайни семена, пасища и животновъдни системи.
Освен това черноземите играят важна роля за смекчаването на изменението на
климата и адаптирането към него. „Въпреки това, това черно съкровище е застрашено“, според проучване на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) . Поради промяната на земеползването от естествени пасища към системи за отглеждане на култури, неустойчиви практики на управление и прекомерна употреба на агрохимикали, повечето черноземи са загубили половината от своите запаси от органичен въглерод в почвата и страдат от умерени до тежки процеси на ерозия, както и дисбаланси на хранителни вещества и загуба на биоразнообразие на почвата, наред с други.
В своето проучване изследователите на FAO обобщават състоянието и предизвикателствата пред черноземите в света.

По отношение на устойчивото управление това са:
✱ Загубата на органичен въглерод и ерозията на култивирани черноземи продължава, което води до увеличени емисии на парникови газове (ПГ) и загуба на естествено плодородие.
✱ Възприемането на практики за устойчиво управление на почвата от фермерите остава ограничено поради липса на техническа подкрепа и финансови стимули, недостатъчно споделяне на знания и неблагоприятна среда.
✱ Черноземите имат прилики в методите на управление, въпреки че практиките за устойчиво управление трябва да бъдат съобразени с местните и специфични геоклиматични и социално-икономически условия.
✱ Киселинността, солеността и замърсяването на черните почви все още не са достатъчно проучени.
✱ Големи площи с черноземи са силно застрашени от различни видове деградация и въоръжени конфликти, което затруднява прилагането на политики за тяхното устойчиво използване и управление.
По отношение на защитата и опазването:
✱ Поради бързото разрастване на градовете, запечатването на почвата е постоянна заплаха за защитата и опазването на черните почви.
✱ Списъкът от мерки за защита и опазване на черноземите варира от местно до световно ниво.
Относно правилата:
✱ Има различни национални политики за почвите, включително тяхната защита и устойчиво управление, но само една от тях (приетата от китайското правителство) е насочена към черните почви.
✱ Липсва съгласие за насърчаване на устойчивото управление на черните почви (за опазване, защита и производство)

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА