От началото на тази година нови правила позволяват на компаниите в Европа да подслаждат напитките с изоглюкозен сироп, който е около 30% по-евтин от бялата кристална захар, пише politico.eu. Сиропът се прави основно от царевица и се използва като алтернативен подсладител.
Освен въпросът за промяната във вкуса на напитките, стои и въпросът дали той е по-неблагоприятен от здравословна гледна точка за човека. Захарната индустрия в САЩ е направила твърдения, че сиропът по-малко препоръчителен в сравнение със захарта, тъй като предизвиква затлъстяване, но много изследователи опровергават тази идея.
От запитване на politico.eu става ясно, че в големи компании за производство на напитки използват сиропа в рецептите си в Европа, но също и че не във всяка страна се прилага една и съща рецепта.
Джеми Фортескю, директор на Starch Europe – европейска асоциация на индустрията, използваща скробяла, коментира, че пазарът на подсладителя може да се увеличи от сегашните 5% на 20% за няколко години. Прогнозата на Европейската комисия е за трикратно увеличение на производството на изоглюкоза – от 0,7 млн. метрични тона до 2,3 млн.
Вече е налична лаборатория край Брюксел, в която компаниите могат да изпробват произвежданата от тях напитка със захар и с изоглюкоза и да сравнят вкуса. Експерти коментират, че никоя компания няма да премине от захар на сладкия сироп, без да знае как се променя вкуса на продукта й.