Евростат: Зърнени култури, мляко и яйца с най-рязко поскъпване през 2022 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

По-високи цени има във всички стокови групи, с изключение на плодовете, които поевтиняват с около 3%

Първите оценки на индексите на селскостопанските цени за 2022 г. показват, че те са били значително по-високи от 2021 г. за почти всички основни категории продукти, както и за ключови селскостопански ресурси.

Три основни фактора са причина за по-високите цени. Първият е прекъсването на световните селскостопански пазари, причинено от нахлуването на Русия в Украйна. Двете страни са големи износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове.

Вторият двигател е широко разпространената суша, която се очаква да доведе до намаляване на добивите, включително фуражни култури като сено, използвано като храна за добитък.

Третият е инфлационният натиск, а не на последно място и цената на енергията. Предприетите действия за постепенно премахване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, също доведоха до повишаване на цените на енергията. 

Данните на Евростат показват, че средната цена на селскостопанските стоки като цяло (продукция) в ЕС се е увеличила с 24% между 2021 г. и 2022 г. Най-рязко е поскъпването на зърнените култури (+45%), яйцата (+43%) и млякото ( +31 %). Поскъпване има при всички стокови групи, с изключение на плодовете (-3%).

Цените на зърнените храни, яйцата и млякото са се повишили най-бързо през 2022 г. съответно във Финландия, Франция и Латвия.

Зърнените култури, яйцата и млякото са трите продукта с най-рязко средно покачване на цените в ЕС през 2022 г. Средните цени на зърнените култури като цяло (съвкупност, която обхваща пшеница, ечемик, царевица, ръж и овес, както и други видове зърнени култури) са се увеличили във всички страни от ЕС между 2021 г. и 2022 г., като процентът варира от +33% както в Австрия, така и Холандия и +34% в Латвия до +67% в Унгария и +70% във Финландия. 

Цените на яйцата също се увеличиха във всички страни от ЕС между 2021 г. и 2022 г., като процентът варира от +6% в Люксембург и +7% в Кипър и Гърция до +68% в Холандия, +74% в Белгия и +76% във Франция .

Сушата в целия ЕС през 2022 г. намали наличието на пресни фуражи като храна за млечни крави по-специално. През 2022 г. имаше повишения на цените на млякото във всички страни от ЕС, вариращи от сравнително ограничени +3% в Кипър (където козето мляко е ключов продукт) и +9% в Малта до около +50% в Белгия, Литва, Унгария и Латвия.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА