Евростат: 37% ръст на цената на пицата в България, в Италия поскъпването едва 10%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

По случай Международния ден на пицата, който отбелязахме на 9-ти февруари, европейската статистическа агенция Евростат представи синтезирани данни за поскъпването на любимата за милиони европейци храна.

Данните сочат, че през декември 2022 г. цената на закупената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била средно с 16% по-висока спрямо декември 2021 г. За сравнение през последния месец на 2021 г. годишното поскъпване на пицата възлизаше на едва 2%, информира БТА. 

С увеличение от 37% България е трета сред страните членки от Евросъюза по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. За цялата 2022 г. пицата, продавана в родните магазини, е поскъпнала средно с 25,4%, при средно ниво на ръст на цената в ЕС от 8,9%.

Сред членките на ЕС най-високо увеличение на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 г. е регистрирала Унгария (+46%), следвана от Литва (+39 %) и България (+37 %). Противно на тях най-слабо поскъпване на пицата е регистрирано в Люксембург (+7%), Италия (+10%) и Франция (+13%).

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА