Европарламентът се противопостави на отпадането на данъчните облекчения за дизела

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

„Неутралността“ не трябва да бъде прилагана по начин, който да отнеме данъчното предимство на дизела спрямо петрола, заявиха мнозинството от евродепутатите във вота по предложението за реформиране на енергийното данъчно облагане, който се състоя днес в рамките на планарната сесия в Страсбург. Предложението на Комисията предвиждаше данъчните предимства, които има дизелът в много държави, да отпаднат. Необвързващата позиция на Парламента, приета с 374 гласа „за“, 217 „против“ и 73 въздържали се, отправя препоръка към Съвета, който трябва да вземе единодушно решение преди да настъпи каквато и да е промяна. Докладчикът по предложението, Астрид Люлинг от Люксембург подкрепи целите му, свързани с борбата с климатичните промени, но се противопостави на данъчната неутралност, защото тя ще доведе до нарастване на цената на дизеловото гориво.

Европейската комисия предлага енергийните данъци да имат две компоненти: едната – свързана с въглеродните емисии, а другата – с енергийното съдържание на продуктите. Целта е да се подкрепи борбата на ЕС с климатичните промени, да бъде насърчено използването на възобновяеми източници, технологичното обновяване и инвестициите в зелена икономика.

Евродепутатите подкрепиха възможността държавите членки да прилагат намалена данъчна тежест или дори нулеви ставки за определени сфери, като например земеделието и горите, но подобни политики трябва да бъдат обвързани с мерки за енергийна ефективност, според текста. Данъчните отстъпки за домакинства и благотворителни организации трябва постепенно да отпаднат, но в рамките на дълъг период от време, заявиха депутатите. В държавите, в които това се отразява на цените на енергията, домакинствата с ниски доходи и фондациите трябва да бъдат компенсирани посредством съществени социални мерки.

Държавите членки трябва да гарантират, че облагането не касае индустриалните сектори, които са обект на Схемата за търговия с емисии на ЕС и че секторите, които са извън схемата, няма да бъдат поставени от новото облагане в лоша конкурентна позиция спрямо участващите.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама