Европа пред недостиг на чесън, сушата изяде испанската реколта

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Испанските производители на чесън са изправени пред труден сезон, тъй като испанската реколта от чесън, която представлява значителна част от европейския оборот, е намаляла с приблизително 20%. Проблемният сезон се дължи главно на неблагоприятното време и нарастващите производствени разходи, но перспективите се влошават допълнително от увеличаването на логистичните разходи, в резултат на което обемът на износа на испански чесън вече започна да намалява през последните месеци, особено към трети страни извън ЕС. Като се има предвид всичко това, тази година със сигурност няма да е лесно за испанските производители, а високото ниво на несигурност, което преобладава на международния и испанския пазар, също ще създаде проблеми.

Испанската ANPCA, най-голямата европейска организация за отглеждане на чесън, отчете трудния сезон, който предстои на международния панаир на чесъна Las Pedroñeras. ANPCA, която обединява 1800 производители и 67 компании, отглежда в същата площ като миналата година, 15 397 хектара, а производството й надхвърля 256 000 тона, което е 80% от обема на испанския пазар и 65% от общия европейски оборот, той пише FruitVeB.

Неблагоприятно време

Според информацията на организацията необичайните студове през март и април са ограничили развитието на растенията, особено след като през април полетата все още са били покрити със сняг в двата най-големи региона на Испания, Кастилия-Ла Манча и Андалусия. След това, през май и юни, внезапното повишаване на температурата означаваше ускорено узряване и по-ранен от обичайния край на прибирането на реколтата, така че растенията не можаха да достигнат максималния си размер, а обемът на реколтата намаля с 20% в сравнение с миналата година и трябваше да се има предвид и проблемите с качеството.

Рязко нарастващи производствени разходи

Поради международната ситуация, производствените разходи така или иначе са се повишили средно с 21% (енергия, вложени материали, заплати и т.н.), но по-малката реколта увеличи специфичните разходи още повече. Според изчисленията на ANPCA производствените разходи за 1 кг чесън са се увеличили с 37% в сравнение с условията от преди година. Следващият повод за безпокойство ще бъде съхранението, тъй като чесънът трябва да се съхранява до 11 месеца, но енергийните разходи за хладилно съхранение не могат дори да бъдат оценени на фона на сегашното развитие на цените.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА