Евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Ковачев ще бъдат домакини на „Тера Мадре Балкани“

Агрозона
Агрозона
4 Минути

Петото издание на „Тера Мадре Балкани“ ще се проведе в столицата на Европейския съюз от 21 до 23 май 2018 г., съобщиха организаторите. Събитието се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Чрез поредица от мероприятия – от политически дебати до дегустации на храни и консолидиране на мрежата от производители на занаятчийски храни от региона, ще бъде показан скрития потенциал на Балканите. „Тера Мадре Балкани 2018“  ще премине под знака на Европейската година на културното наследство 2018, представяйки богатото културно и хранително многообразие на региона. Над 100 делегати от 9 страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на „Тера Мадре Балкани“. Във форума ще се включат хиляди поддръжници, 24 президиума на „Слоу Фуд“ (Slow Food), над 100 хранителни общности, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене и вкусна кухня.

Домакини на форума в Европейския парламент са евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Ковачев, заедно със свои колеги от Румъния и Хърватия, които участват в делегациите на ЕП в страните от Западните Балкани.

Фокусът на тазгодишното издание ще бъде конференцията „Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция“. Тя ще се състои във вторник, на 22-ри май, в Европейския парламент с подкрепата на евродепутатите от Групата на ЕНП – Владимир Уручев и Андрей Ковачев (България), Адина-Йоана Валеан, председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (Румъния), Дубравка Шуица и Ивана Малетич (Хърватия). Акцентът на конференцията ще бъде потенциалът на Балканите за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция.

Международният ден на биологичното разнообразие, 22 май, ще се отпразнува с изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Продуктите ще бъдат от региона и ще са подбрани от президиумите и „Съкровищницата на вкусове (Ark of Taste) на Слоу Фуд. Шеф Георги Бойковски (България) ще представи под различна форма българско кисело мляко от автохтонни породи в столовата на Европейския парламент.

Конференцията „Бъдещето на традиционните балкански храни“ на 23 май ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители на занаятчийски храни и как те могат да добавят стойност към производствата си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК, а домакин ще бъде Постоянното представителство на Република България в Брюксел.

На 22-ри вечерта, вторник, ресторанти от сдружението на шеф-готвачите на „Слоу Фуд“ в Брюксел ще бъдат домакини на поредица от вечери с участието на гостуващи шеф-готвачи от балканските страни. В партньорство те ще създадат специални менюта, представящи богатството на балканското гастрономическо наследство, което все още е непознато на мнозина.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА