Евродепутат: Продажбата на украинско зърно под себестойност изисква спешни действия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Продажбата на зърно в Украйна под себестойността изисква спешни мерки. Това е посланието на румънския евродепутат Даниел Буда, който обяви, че е инициирал процедурата за дебат в пленарната зала на Европейския парламент за фермерите, засегнати от износа на зърно от Украйна.

Последствията от износа на зърно от Украйна ще бъдат обсъдени в Европейския парламент. Румънските фермери, икономически засегнати от тази дейност, са приоритет за евродепутата Даниел Буда, който поиска положението на фермерите по границата с Украйна да бъде включено в дневния ред на следващата пленарна сесия. Изключително конкурентните цени, предлагани от украинците, извадиха от равновесие румънския пазар на зърно и в резултат на това доходите на фермерите в съседната държава  паднаха драстично.

Износът на зърно от Украйна е проблем за съседните страни

„Инициирахме процедурата за пленарен дебат за засегнатите фермери от износа на зърно от Украйна! Днес поисках положението на фермерите по границата с Украйна, които продължават да срещат проблеми поради износа на зърно, да бъде включено в дневния ред на следващото пленарно заседание. В този контекст считам, че тези фермери не трябва да бъдат оставяни сами и е необходим пленарен дебат, съгласно правило 136. Трудностите, породени от натиска върху транспортната инфраструктура, но също и продажбата на зърно от Украйна под себестойността, изискват спешни мерки и компенсиране на загубите, идващи от Европейската комисия“, каза в края на миналата седмица евродепутатът Даниел Буда на страницата си във Фейсбук. Затова се изискват драстични мерки от Европейската комисия, за да се намери решение по отношение на негативните ефекти от последните събития.

Европейската комисия призна факта, че доходите на румънските фермери са с 21% по-ниски от тези на колегите им в ЕС. Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски обеща да помисли за решения на този проблем. Докато доходите на фермерите на Запад са се увеличили с 13%, в Румъния се наблюдава обратна тенденция, а причината е въоръженият конфликт в Украйна и износът на зърно на ниски цени.

„Свободната търговия с Украйна е необходима, тя се подкрепя от Комисията и това доведе до негативни ефекти за фермерите в засегнатите страни по отношение на все по-ограничено предлагане. Ние разглеждаме тези въпроси в Комисията и може би резервът за кризи трябва да бъде използван още веднъж. Обмисляме всички възможни мерки да помогнем. Войната, която се води в близост до Румъния се отразява на селското стопанство на тази страна“, бяха изявленията, направени от комисар Войчеховски.

Предстои да се определи какви мерки ще бъдат предприети за подобряване на положението на фермерите, засегнати от износа на зърно от Украйна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА