€ 5 млн. за популяризиране на гъбите в Европейския съюз

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Европейският съюз подкрепя тригодишна промоционална кампания за гъбите. Бюджетът е 5 милиона евро, от които самият сектор трябва да участва с 20 процента.

“Това, че можем да започнем с тази кампания, е много добра новина“, казва председателят Том Ван Уайк от LTO Mushrooms Department. „Все още трябва да уредим редица неща, но първите дейности ще започнат на 1 януари.“ Продължителността на кампанията, в която участват Холандия, Белгия, Франция, Полша, Германия, Унгария, Ирландия, Италия и Испания, е от 2023 до 2025 г.

Промоционалната кампания е насочена основно към по-младите потребители, в общата възрастова група от 26 до 41 години. „Искаме да образоваме младите хора за добавената стойност на гъбите като здравословен продукт и за приноса към кръговото земеделие, както и че гъбите са важен източник на протеини“, обяснява Ван Уайк.

Увеличете нивото на потребление

Той съобщава, че около 2,4 килограма гъби се консумират на глава от населението в Холандия на годишна база. „Особено по-младият потребител наистина се проваля. Би било чудесно, ако можем да увеличим нивото на потребление до 3 килограма на холандец чрез тази кампания. След това говорим за значителни обеми, които ние като сектор можем да доставим повече.

Основно ще се провеждат онлайн кампании. Ще има и специален европейски сайт за популяризиране на гъбите и желаното послание ще бъде разпространено и чрез социални медии и стратегически рекламни кампании. Според Ван Уайк, поради потенциала и обхвата, фокусът на кампаниите първоначално е върху по-големите пазари на продажби във Франция, Германия, Италия и Испания.

Лобирането за голямата промоционална кампания в Брюксел се проведе основно от Европейската организация на производителите на гъби (GEPC).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА