ЕС затяга правилата за земеползване с нов Закон за климата

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

През юни Комисията ще направи предложения за промени в земеползването

След 14 часа преговори представители на Европейския парламент и Съвета на ЕС се споразумяха относно целите, които ще бъдат заложени в Европейския законодателен акт за климата. Законът за климата е един от ключовите елементи на Европейския зелен пакт и с него се утвърждава ангажиментът на ЕС за постигане до 2050 г. на неутралност по отношение на климата, както и междинната цел за намаляване до 2030 г. на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % в сравнение с равнищата от 1990 г. Европейската комисия приветства споразумението, тъй като то представлява ключов етап от изпълнението на ангажиментите на Комисията Фон дер Лайен, обявени в политическите насоки на председателя през юли 2019 г., съобщиха от институцията.Бърни Сандърс, климат, Agrozona.bg

В допълнение към целта за постигане до 2050 г. на неутралност по отношение на климата днешното споразумение укрепва европейската рамка за действия в областта на климата, като въвежда няколко нови елементи. ЕС си поставя амбициозна цел в областта на климата за 2030 г. за намаляване на нетните емисии с най-малко 55 % в сравнение с равнищата от 1990 г., с яснота относно приноса на намаляването и поглъщанията на емисиите. Европейските институции признават необходимостта от увеличаване на въглеродните поглътители на ЕС чрез по-амбициозен регламент относно земеползването, промените в земеползването и горското стопанство, за което Комисията ще направи предложения през юни 2021 г. Законът за климата е началото на процес за поставяне на цел в областта на климата за 2040 г., като се вземат предвид предложението и примерният бюджет за парниковите газове за периода 2030—2050 г., които Комисията трябва да публикува. С документа ЕС поема ангажимент за отрицателни емисии след 2050 г.зелен климат, климат, Agrozona.bg

Независим научен съвет

Преговарящите решиха да бъде създаден независим научен консултативен орган- Европейски научен консултативен съвет, който да дава политически насоки относно привеждането в съответствие на политиките на ЕС с целта за климатичен неутралитет на блока. Новият орган ще се състои от 15 членове от цяла Европа, като всеки от тях ще бъде номиниран за четиригодишен мандат. Европейската агенция по околна среда ще действа като секретариат на съвета.ЕС ще разработи по-стриктни разпоредби относно адаптирането към изменението на климата, както и да работи за висока степен на съгласуваност на всички политики на Съюза с целта за неутралност по отношение на климата. Преговарящите възлагат на Европейската комисия да помогне за създаването на секторни пътни карти, очертаващи пътя към постигане на неутралност по отношение на климата в различните области на икономиката. ЕС ще предприеме мерки за стимулиране на диалога, споделяне на добри практики и проследяване на прогреса по тези пътни карти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че е „доволна“ от постигнатото споразумение по Закона за климата. „Нашият политически ангажимент да станем първият климатично неутрален континент до 2050 г. вече е и правен ангажимент. Законът за климата е нашият ангажимент към нашите деца и внуци “, каза фон дер Лайен, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕП, ЕС, Agrozona.bg

“Зелено” въстановяване

„Това е важен момент за ЕС“, заяви Франс Тимерманс, заместник-председател на Комисията, отговарящ за Европейския зелен пакт, и допълни: „Постигнахме амбициозно споразумение, превръщайки нашата цел за неутралност на климата в обвързващо законодателство и ръководство за нашите политики през следващите 30 години. Законът за климата ще оформи зеленото възстановяване на ЕС и ще осигури социално справедлив зелен преход.”

Споразумението ще позволи на ЕС да представи своята позиция по време на преговорите на върха за климата, които ще се проведат през настоящата седмица в САЩ. „Днешното споразумение засилва и глобалната ни позиция като лидер в борбата с климатичната криза. Когато световните лидери се съберат в Деня на Земята, ЕС ще излезе на масата с тази положителна новина, която се надяваме да вдъхнови нашите международни партньори. Това е добър ден за нашия народ и нашата планета “, отбеляза Франс Тимерманс, подчертавайки важността на споразумението в глобалния контекст.

Следващата стъпка в законодателния процес е, споразумението да бъде прецизирано от правни експерти и ще бъде окончателно одобрено от Съвета и Парламента на ЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements