Производството на домати през 2017 г. в ЕС вероятно ще бъде по-ниско отколкото през предходната година. Според Френското министерство на земеделието се очаква 4% по-ниска реколта, макар площите да са същите – 2 350 ха. Над 80% от производството е оранжерийно, като цените през април, 2017 г. са с 34% по-високи отколкото през април 2016 г. Това се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по пазарна икономика.
Цените на краставиците обратно на доматите вероятно в следващите месеци в Европа ще бъдат по-ниски, отколкото за същия период на предходната година. През първите 3 месеца на годината са достигнати цени много над средните, като увеличението на производството в почти всички големи производители ще смъкне цените под обичайните за последните години нива.
По данни на Турския статистически институт, производството на зеленчуци в Турция през 2017 г. няма да се промени и ще остане на нивата от 2016 г. или около 30,3 млн.т. Най-сериозен ръст се очаква при пипера за преработка (“Капия”) – 12,1%, докато при доматите се очаква намаление с 1,6%. Сериозен ръст с 34,9% се очаква при кайсиите и 17,5% при ябълките.
Все по-актуален става въпросът с опаковането и етикирането на плодовете и зеленчуците. Стремежът е да се даде повече информация към потребителите и да се спестят разходи. Последните технологии, които навлизат предлагат различни решения, като светлинно изписване върху самия продукт, което измества найлоновите и целофанови опаковки. Тази технология работи с въздействие върху пигментацията на свежия продукт даваща по-безопасно и второ по-евтино решение с етикирането.