ЕС разширява забраната за употребата на определени антимикробни средства при животни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Забраната обхваща антимикробни средства, предназначени и за хуманна медицина. Разширението включва животни и животински продукти, внесени в ЕС.

Европейската комисия публикува проект на чл. 118 от Регламент (ЕС) 2019/6 на ЕС относно ветеринарномедицинските продукти, който разширява забраната на ЕС за употребата на определени антимикробни средства при животни и продукти от животински произход за внос в Съюза.

Делегиран регламент към чл. 118 пропусна крайния срок за прилагане на Регламента за ветеринарномедицинските продукти 28 януари 2022 г., но проектозаконът беше предоставен отново на обществеността за четири седмици до 3 януари 2023 г. Проектозаконът също така посочва, че е изпратено уведомление до СТО.

Този делегиран регламент официално ще разшири забраната на ЕС за употребата на определени антимикробни средства, запазени за лечение на хора в животни, изброени в Регламент за изпълнение (ЕС) 2022/1255 на Комисията, за животни и животински продукти, внасяни в ЕС.

Вносът на продукти от животински произход ще изисква официален сертификат, удостоверяващ спазването на забраната на ЕС за употребата на антимикробни лекарствени продукти за насърчаване на растежа или производителността и за употребата на антимикробни средства, запазени за лечение на определени инфекции при хора.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА